Speed (1994)

Speed Give me what I need Yeah White lightning Let's speed, on speed On wheels, on wheels

Filmski snimatelj, Holanđanin Jan de Bont, debitovao je kao režiser ovim velikim adrenalinskim hitom iz 1994 godine. Pre toga je već imao staž kao snimatelj nekoliko filmskih blokbastera poput “Umri muški” ili napr. “Niske strasti” (koji je režirao njegov zemljak Paul Verhoeven) te ne čudi što su producenti bili spremni da mu povere ovaj projekat.

Glavna zvezda je Keanu Reeves koga će ovaj film definitivno etablirati kao akcionog junaka devedesetih mada se Keanu trudio, i pre i nakon “Speed”-a, da miksuje različite žanrove.

Tu je i Dennis Hopper kao ultimativni, stripovski negativac koji u svakoj sceni preglumljuje svoj lik ali to čini na jedan, rekao bih, toliko šarmantan način da njegov lik, ludi bombaš Howard Payne, svakako postaje ikoničan među holivudskim lošim momcima devedesetih.

Ipak, kada već pominjemo šarm, Sandra Bullock će iz “Speed”-a izvući maksimum i on će je lansirati u prave zvezde. Njena dovitljiva i hrabra Annie Porter koja je primorana da vozi autobus u punoj brzini jer, vraga ti, eksplodiraće ukoliko spusti brzinu ispod 50 milja na sat (80km/h), zaslužna je za neke najbolje replike u filmu.

Plus i svi ostali putnici u tom autobusu, ma koliko imali malu minutažu, zahvaljujući odličnom scenariju Graham Yost-a (Justified) dobijaju priliku da se istaknu.

Plus na plus…Sandra i Keanu, su srca dva…ljubili se grlili se sve do pola dva…

“Speed 2” (da, postoji taj katastrofalni nastavak) je živi dokaz koliko za uspeh ili neuspeh nekog filma znači (ne)postojanje vrcave hemije između glavnih junaka.

Akcija je naravno, kako ono kažu Ameri, “over the top” i kada sam ga nedavno gledao primetio i sam neke mane koje mi, iskreno, nisu nimalo smetale kada sam ga prvi put gledao….više puta.

“Speed” se nikada nije davao u beogradskim bioskopima, kao i većina blokbastera tih godina, jer… sankcije

Mislim, ne smetaju mi one ni sada previše ali su neke scene suviše neverovatne da bi im poveravao…sada…ako shvatate šta želim da kažem 🙂 .

Opet, zahvaljujući dinamičnoj de Bont-ovoj režiji, publika uglavnom nema vremena za predah niti da razmišlja o tim neverovatnim dešavanjima, jer se uzbudljive akcione sekvence smenjuju jedna za drugom.

Često koristim poređenje da su (neki) filmovi kao rolakoster, kada uđete u njega nema stajanja do kraja vožnje. “Speed” je jedan od onih koji vam gotovo bukvalno donose rolekoster iskustvo…

Na skali od (1-6) ocena: 4 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.