Kraftidioten aka In Order of Disappearance (2014)

Kada bih samo mogao da se setim ko mi je preporučio/rekao da je ovaj norveški film odlična zabava...

Okej. Da sam započeo gledanje “Kraftidioten” sa manjim očekivanjima možda bih bio blaži u konačnoj oceni… možda…

Kraftidioten 2014 (5)

Kako kažu, ova akciona crna komedija, je  priča o osveti, imigrantima i snežnim nanosima praćenim snežnim padavinama. Snega ima ovde u ogromnim količinama. Što se tiče akcionog dela uzbudljivija je bila ona akcija po snegu u Feketićima…. u stvari,  nije. Akcija u “Kraftidioten” je barem bolje režirana.

Kraftidioten 2014 (2)

Što se tiče crne komedije, jeste u pravu su… ima ovde nekoliko finih crnohumornih momenata. Najviše su za te delove zaslužni Srbi (koje glume i poneki Hrvat, što samo  gledocima sa ovih prostora dodaje i dodatni element zabave) kao predstavnici protivničke narko mafije.

Kraftidioten 2014 (1)

Inače, ako vas zanima o čemu se ovde u stvari radi, priča je prilično jednostavna. Mirnom došljaku iz Švedske koji svakodnevno hrabro krči puteve grtalicom za sneg banda ubije sina. To pokreće već klasičnu Taken/Death Wish/Pusher/Fargo spiralu nasilja koja osim samog nasilja ima malo dodirnih tačaka sa svojim mnogo boljim uzorima.

Kraftidioten 2014 (4)

Opet, ne mogu da načisto naružim film i shvatam zašto će on nekima biti vrhunska zabava. Osim tog našeg regionalnog touch-a koji jeste možda i najzanimljivij aspekt filma ima tu i nekih drugih pozitivnih stvari… na primer… sneg.

Kraftidioten 2014 (6)

Na žalost, kao i beskrajni sneg sam film traje beskrajno dugo (mada “samo” 110 minuta)… Ko zna, možda sledeći put neko stvarno snimi onaj film koji svi čekamo o grtalici za sneg… odigrava se u Kanadi i glavni junak je Bosanac…

Kraftidioten 2014 (7)

Režija: Hans Petter Moland

Glume: Stellan Skarsgard, Bruno Ganz, Pal Sverre Hagen, Sergej Trifunović

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.