Dama bez blama (2012)

Ono što je delovao kao, nekada, simpatičan projekat započeo je, nažalost, epidemiju koja preti da zauvek iskoreni domaće autore...

Izmak 2012 godine doneo nam je jedno poprilično zanimljivo tv iskustvo na domaćim ekranima. U pitanju je domaći skeč šou  “Dama bez blama”, tv forma koja je u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta bezuspešno bila pokušana da se revitalizuje na našim ekranima (da li se neko seća “Velike Srbije”? sa B92).

Dama bez blama, Epizoda 1_0001

Ono što ovde odmah upada u oči su atributi glavne glumice Milene Vasić.

Dama bez blama, Epizoda 1_0008

Mislim na glumačke. Veoma je hrabro preuzeti ovu veoma zahtevnu rolu i u njoj se talentovana Milena veoma dobro snašla. Pošto se “Dama bez blama” sastoji od gomile kratkih nepovezanih skečeva, snimljenih u različitim eksterijerima i enterijerima, neophodno je bilo naći glumicu koja ima sjajnu moć transformacije i nesumnjiv talenat za komediju. Milena to definitivno poseduje.

Dama bez blama, Epizoda 1_0003

Dama bez blama, Epizoda 1_0012

U nekim likovima je apsolutno brilijantna a u vecini veoma dobra. Svaka čast Milena !(nisam imao priliku da ranije gledam negde Milenu, vidim da glumi u pozorištu ali ja tamo, iz svima razumljivih razloga ne mogu da idem, osim možda kada bude premijera “Fantoma iz opere”, a TV serije u kojima je glumila, od Pevaj brate do Bele lađe jednostavno mi nikada nisu držali pažnju duže od 30-ak sekundi).

Dama bez blama, Epizoda 1_0004

Uz Milenu je takođe ekipa dobrih glumaca u sporednim ulogama i za uspeh ove prve epizode nesumnjivo je zaslužan sinergetski efekat koja je donela kompletna ekipa. Ne znam koliko je bužet bio za ovu epizodu ali po broju lokacija i filmskih setova verujem da je u pitanju poprilično skup projekat.

Dama bez blama, Epizoda 1_0005

A sada da se osvrnemo i na mane. Uvodni deo šoua je bio toliko iritantan da samo zahvaljujući tome što nisam uspeo da pronađem daljinski upravljač nisam promenio tv kanal.

Dama bez blama, Epizoda 1_0002

 Pažljivom gledaocu neće promaći poprilično čudan nedostatak tzv. lokalnog humora (nema psovki, vulgarnosti i sličnih domaćih začina ) što je u suštini pozitivno ali humor bez imalo dodira sa našom crnom realnošću prilično doprinosi sterilnosti projekta. I tako dok gledamo umivene kadrove Belvila prosto bode oči što barem u pozadini ne vidimo kontejner prepun đubreta po kome pretura naš dobri komšija.

Ali, razotkrimo odmah misteriju i tragičnost iza ovoga. “Dama bez blama” je licenciran tv produkt, zasnovan na nekom nemačkom šou. Reč tragičnost na početku pasusa iskoristio sam iz sasvim jednostavnog razloga. Tragično je kada shvatiš da je većina ovih skečeva (možda i svi ?) samo ponovo snimljena na našem jeziku. Naši scenaristi izgleda da nemaju dovoljno talenta, motiva i vremena da osmisle ovakav poprilično jednostavan koncept. Da li je stvarno bilo potrebno da kupimo licencu za humorističku emisiju ? Od zemlje koja je nekada izvozila mnogo čega stigli smo do toga da uvozimo čak i humor…

Dama bez blama, Epizoda 1_0006

Ipak, za kraj, završimo ovaj tekst u pozitivnom tonu. Pilot epizoda me je nekoliko puta dobro nasmejala i ovaj šou je defakto dobar i od mene jaka trojka. A o kome broju se radi na donjoj slici to prepuštam vama čitaocima da sami presudite

Dama bez blama, Epizoda 1_0009

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

ŠTA JE BILO POSLE:

Na žalost, ova “Dama” bez blama nam je donela poplavu doslovnih kopija uspešnih stranih serija te su naše ekrane prepravili razni Sinđelići, Urgentne pomoći, Andreje i Anđelke, Žene sa Dedinja i dr… od origanlnosti nije ostalo ni slovo O a od profesije scenarista na našim TV ekranima ostalo je slovo S ali to beše prvo slovo neke druge, bezobraznije i svakodnevnije, reči…

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.