Liar aka Lažov (2017) – prva sezona

Ako kažem da i ne morate gledati "Lažova" možda vas upravo lažem ?

Ingeniozni koncept “On laže/Ona laže ?”, Harry-a i Jack Williams-a koji su autori ove ITV serije iz 2017 godine je i glavni začin šestodelne triler drame koja je tada prikucala za male ekrane dobar deo britanske publike.

Takođe, a ovo jeste svakako genijalan potez, intrigantnosti doprinosi i podela glavnih uloga. Vršnjak Ioan Gruffudd (koga ja pamtim pre svega iz “Čovek i dečak“) je oduvek bio otelotvorenje “dobrog momka iz kraja” pa je njegov kasting kao glavnog osumnjičenog za silovanje u seriji koja se zove “Lažov” već po difoltu tj. apriori donosi za njegov lik pretpostavku nevinosti.

Sa druge strane, Joanne Froggatt koja ovde glumi žrtvu, tog, navodnog, silovanja ima u sebi, i da mi oproste sve dame, neku iritirajuću crtu u svom liku zbog čega je veoma teško poverovati u njene optužbe.

Naravno, svi ti početni utisci su upravo takvi zbog sjajne dinamike i odlične intepretacije ovih glumaca i teško da bi “Liar” bio uspešan da nije njih dvoje. Jer, da se ne lažemo, “Liar” i nije baš neka dobra serija.

Udovac Andrew Earlham (hirurg) i otac tinejdžera pozove na sastanak njegovu nastavnicu Laura Nielson. Nakon zanimljive večeri, sticajem (ispražnjen telefon) okolnosti, oni završe u njenom stanu…ali jutro će promeni sve.

Naime, očigledno traumatizovana Laura, tvrdi da ju je Andrew silovao a njene optužbe prete da unište i njegovu karijeru i ugled koji ima. On tvrdi da to nije istina, ona tvrdi da jeste a na policiji (par zbunjenih detektiva) je da, zajedno sa nama gledaocima, razreši ovu misteriju.

Od početka “Lažov” ima puno stvari koji ne funkcionišu kako treba. Napr. čitav taj podzaplet o neverstvu Laurine sestre uopšte nije zanimljiv i ona, kao i većina sporednih likova, deluje da je umetnuta u ovu priču samo da bi nekako izgurali materijal za 6 epizoda.

Ali, sve te mane im rado praštamo jer nas ta glavna nit (ko laže) izuzetno intrigira i to je razlog zašto ovo gledamo.

A onda, kada na samom kraju treće epizode otkrivamo pravu istinu, te sve naše dileme i trileme padaju u vodu. Umesto da taj “šokantni” momenat autori serije iskoriste da bi “Liar” odvukli u neke nepoznate vode, oni upravo čine suprotno.

Sve do kraja sezone, u te preostale završne tri epizode, kliše klišej stiže a vala i klišej kliše stiže. Bukvalno od svih mogućih najgorih rešenja oni nepogrešivo, u svakoj epizodi, biraju ona upravo najgora.

Jedini razlog što nisam odmah prekinuo gledanje jeste taj da ipak vidim šta će biti na kraju.

To što je taj kraj omogućio da se snimi i druga sezona (sa sve istim glumcima), mada prva ima sasvim odgovorajući (što se tiče priče) epilog, samo govori o pravoj “genijalnosti” njegovih autora.

Baš me briga ko je ubio **** … drugu sezonu gledati neću….ikad…

Na skali od (1-5) ocena: 2 +

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.