Wonder Woman aka Čudesna žena (2017)

Pre nego što su Amazonke bile na mesecu....

Osim što je, naravno, uvek lepše gledati žene u trikoima nego muškarce u hulahopkama, “Čudesna žena” je i većim delom svog (pre)dugog trajanja stvarno zabavan film.

Smeštena u prošlost (kao napr. “Kapetan Amerika”, samo što je ovog puta Prvi svetski rat u pitanju) ovo je priča o hrabroj i neustrašivoj Amazonki koja će sa svog skrivenog i sigurnog utočišta (ostrva po imenu Themyscira gde živi pleme Amazonki) krenuti u svet da bi pobedila boga rata Aresa i čovečanstvu konačno donela mir.

Sasvim je normalno da ovu ulogu tumači bivša misica (Izrael) Gal Gadot jer znamo da su najprivrženije tom cilju (Mir u svetu) upravo misice. Šalu na stranu, i ako je vidljivo da Gadot i nije neka glumica (naročito u početnom delu filma), čim “Wonder Woman” pređe u akciju i borbu neprestanu (jer znamo šta nam je borba dala…da imamo T za maršala) njeno tumačenje postaje i funkcionalno i uverljivo.

Društvo u filmu joj pravi američki pilot i špijun Steve Trevor (šarmanti Chris Pine) i ovaj tandem će, uz pomoć prijatelja, pokušati da spreči produžetak Velikog rata i planirani masakr oružjem masovnog uništenja…a ako usput srede i tog nekog Aresa…neće da škodi.

Stripovsko karikirani negativci…a ni ovo nimalo ne škodi..naprotiv….daje dodatni šmek

“Wonder woman” je, kao što rekoh na početku, zabavan super spektakl sa intrigantnom (i doduše jednodimenzionalnom ali upravo zbog toga ovde tako dobro i funkcioniše) heroinom i njenom družinom koji možete pogledati bez ikakve potrebe da budete upućeni u bilo kakve (DC) univerzume.

Osnovna zamerka koju imam je ona stara boljka kod svih savremenih superherojskih-stripovskih ekranizacija, a to je potreba da završnica bude spektakl u onom najgorem mogućem smislu.

Svaki put kada krene taj ogromni završni CGI fajt između različitih spodoba sve se pretvara u crtani film i ubija bilo kakvu dozu “autentičnosti” koju film izgradi pre toga. Potreba da se pravi vatromet radi vatrometa možda godi sitnoj dečici ali verujem da su i ona do sada shvatila da lepotu nekog ostvarenja ne čini broj petardi u sekundi i lažnih munja, lasera, vatrenih lopti i bačenih kamiona, već priča i način kako je ispričana.

I ranije su ovi veliki filmovi imali spektakularne završetke ali spektakl se sastojao u vešto komponovanim akcionim segmentima koji su nas držali na ivici sedišta zbog naleta adrenalina i sveobuhvatne tenzije…

Danas…gledamo na sat…čekajući da naš junak dovrši posao…jer znamo da će ga dovršiti…zato požuri…ne moram da gledam 30 minuta crtaća…

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.