Scream (2015-?)

Ko sme da kaže da nikada nije gledao glupe serije ?

Nema puno razloga zbog kojih bih vam preporučio da pogledate ovo novo čedo MTV. U stvari, sad kada bolje razmislim, a nakon odgledane i druge epizode, ne vidim niti jedan razlog da bilo ko utroši svojih 43 minuta života u ovu nemaštovitu, neduhovitu, nezanimljivu TV adaptaciju istoimenog kultnog filmskog serijala sa kraja prošlog veka (koji je i sam doživeo, finansijski neuspešan, rivajval pre četiri godine, u svom četvrtom nastavku). Tako je glasio početak originalnog teksta od prošle godine. Naravno, nisam poslušao sebe, tako da sam odgledao ne samo prve dve epizode, nego, upravo danas, odgledah i poslednju epizodu druge sezone.

Scream.The.TV.Series (4)

Kako napraviti slešer TV seriju ? Osnovna karakteristika svakog slešera, bilo dobrog ili lošeg, jeste da kako vreme odmiče tako se i rapidno smanjuje  broj likova. Gotovo neizbežna, tzv. “Final Girl” (poslednja preživela devojka koja se suprostavlja kasapinu sa maskom, bez maske, sa motornom testerom ili sekirom…ili bar grickalicom za nokte) u tipičnom slešeru to postane u nekom 65 minuta filma (koji traje takođe standardnih 90), dok je za ovaj naš MTV “Scream” predviđeno 10 epizoda i to u prvoj (wtf?)  sezoni. “Harper’s Island” iz 2009 godine koji je imao sličan slešer koncept nije dobro prošao ni kod publike ni kod kritike pa ga je CBS brže bolje skinuo sa programa. I takav, nesavršen (naročito u završnim epizodama) TV produkt predstavlja pojam za ovaj Scream.

Zar iko očekuje da ovakav koncept može imati više od jedne sezone ?

Scream.The.TV.Series (6)

Izgleda da tako nije mislio i Netflix jer upravo zahvaljujući njemu “Scream” je, uprkos katastrofalnoj gledanosti, dobio i tu drugu sezonu. Ta sezona br. 2 na MTV se emitovala premijerno a na Netflix-u sa nekoliko sati zakašnjenja

Scream.The.TV.Series (5)

 Prva sezona je bila gotovo negledljiva a svaka epizoda izgledala je otprilike ovako.

Umesto slešera, imamo samo prvih 5 minuta  koji su relativno zanimljivi (a već u drugoj epizodi sama scena ubistva je bleda u odnosu na početak serije koji ni onako nije bio nešto spektakularan), dok u preostalom delu pratimo ljubavne probleme, navodno, tinejdžera (koje tumače glumci dovoljno stari da i sami imaju decu tinejdžere, da ne pominjem njihove, bar za većinu, veoma upitne talente za glumu), i sve to, uz najnovije MTV hitove koje nam redovno potpisuju u donjem levom uglu.

Tri poljubca hoću ja
Tri poljubca hoću ja
Neću jedan
Neću jedan
Neću dva
Neću dva

Kvazi osavremenjavanje originalnog scenarija (koji je na velika horor vrata uveo mobilni telefon) u vidu youtube i društvenih mreža je u suštini veoma lažno i apsolutno protiv duha svog imenjaka te su te novotarije potpuno nestale iz druge sezone.

scream3

Ako ništa drugo, Netflix je uveo neke sitne kozmetičke promene te je ljubakanje svedeno na najmanje moguću meru a nasilje pojačano tj. bolje stilizovano. Opet, ta šminka, osim što je druga sezona definitivno bolja (što i nije bilo teško izvesti),  nije previše pomogla jer je u osnovi svega i dalje loš scenario i gluma na ivici parodije (evo ovo današnje finale serije je najviše bilo smehotresno što se tiče šmire,pardon, glume).

Nažalost, antiklimaktičan kraj druge sezone koji je čak gori i od završnice prve sezone, izgleda da neće previše uticati na sudbinu ove serije jer nas izgleda čeka i nova tura sledeće godine.

scream

Znate ono, prevari me jednom, prevari me drugi put…prevari me i treći…

ma, nisam ja budala…. nema šanse…. no way Jose….

nego, kada ono beše počinje treća sezona ?

Na skali od (1-5) ocena: 2-

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.