Nightcrawler (2014)

Jake Gyllenhaal je ovde odličan ali da li je i sam film takav ?

Stvarno sam mislio da je ovo bolji film. Ni ovakav, naravno, nije loš ali talasi pozitivne kritike i zanimljiv trejler govorili su mi da će “Nightcrawler” biti jedno nezaboravno filmsko iskustvo.

Ništa od toga.

Glavni junak je Louis Bloom, inteligentni sociopata, koji sticajem okolnosti, a vođen jedinim ciljem da se profesionalno ostvari u bilo kom poslu, postaje noćni lovac na vesti. Tamo gde je pucnjava, požar, teška saobraćajna nesreća i bilo kakva druga životna drama sa žrtvama, tu je i naš Louis, sa svojom kamerom.

 Najbolji snimci dobijaju i najudarnije mesto u vestima i naravno, najbolje se plaćaju. Uskoro će Louis upoznati urednicu noćnih vesti na lokalnoj TV stanici (Rene Russo) što će ga naterati da načini i dodatni korak ka “ponoru”…

Sasvim su vidljivi razlozi zbog čega je Jake Gyllenhaal ne samo glumio u ovom filmu već ga i producirao. Osim nesumnjivo uloge oskarovskog potencijala (stvarno čudi što makar nije bio i nominovan) koja, na prvu loptu, dosta podseća na legendarnog “Taksistu” (sa Robert De Nirom) i ozbiljne društveno angažovane teme, scenario “Nightcrawler”-a je nosio u sebi puno zanimljivih ideja koje, nažalost, nisu uspele da se toliko uspešno prenesu na veliko platno. Jednostavno, Gilroy (scenarista i režiser) nije Scorsese.

Ovo je inače debi Dan Gilroy kao režisera. Iskusni scenarista, i dugogodišnji suprug Rene Ruso, odlučio je da se u svojoj 55 godini oproba u ekranizaciji svog scenarija za koga je nesumnjivo mislio da je genijalan. Avaj, siguran sam da bi neki iskusni režiser, neki sa autoritetom poput već pomenutog Scorsesea, uspeo da uoči, pokazaće se ozbiljne, mane u njemu (scenariju) a da istakne, vidljive, vrline.

 Ovako imamo film koji u početku balansira sa efektnim trilerom i dramom/satirom da bi u drugoj polovini ozbiljno zakoračio u farsične vode. I tako, dok naši protagonisti/antagonisti srljaju ka završnici, cilj je već odavno vidljiv, unapred isplaniran, a sav put ka njemu, postaje nakalamljen i nevešto iskonstruisan.

 Gilroy ima jasnu viziju gde želi da (p)ostavi svoje likove na kraju filma. Ono što smeta jeste to da ti isti likovi, negde od polovine, počinju da se ponašaju i “prilagođavaju” tom zamišljenom kraju bez logičkog i opravdano scenarističkog/motivacionog utemeljenja u samom filmu. Da pojednostavim,   vidimo da se krošnje drveća pomeraju ali ne vidimo da duva vetar… i niko, dođavola, u filmu se ne upita zašto ne duva vetar…

Režija: Dan Gilroy

Glume:  Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.