Secuestrados aka Kidnapped (2010)

Da li stvarno želite da pogledate ovaj film ?

Dvoumio sam se da li uopšte stavim prikaz ovog filma na blog. Eksploatorski filmovi nisu naravno nešto od čega bežimo, pa i sam giallo  je tipičan primer takve vrste filma, ali se trudimo da ovde damo pažnju onome što zavređuje (filmsku) pažnju, bilo to na loš ili dobar način.

Mislim…ima raznih snimljenih gadosti te, pretpostavljam, ovo nije ništa kada ih poredimo sa takvima…ali to ne mogu i da tvrdim…jer ih jednostavno ne gledam.

 Secuestrados pre svega  nije film ili je to ponajmanje. Ovde je nasilje eksploatisano na najprizemnijem nivou, sa gotovo eksplicitnim najgrozomornijim prizorima, sa likovima čije jaukanje i stenjanje čujemo gotovo tokom celog filma (da prosto poželite da im negativci što pre prekrate muke pa samim tim reše i nas gledaoce muka trpljenja ovoga).
 Snimljen u kvazi realističnom maniru, bez ikakve stilizacije nasilja (kakvu nam nude čak i tipični produkti poput serijala “Saw”) na nivou priče ne nudi ništa osim torture nad žrtvama (bili oni članovi porodice ili mi gledaoci koji trpimo ovakav film).

[imdb]tt1629377[/imdb]

Sudeći po oceni na IMDB ja sam svakako u manjini što se tiče ovog filma.

 Nakon što trojica manijaka upadnu u kuću, sa nekakvim besmislenim planom o nekakvom velikom novcu do koga će doći na ovaj način, oni  nateraju oca da pođe sa jednim od njih dok preostala dvojca u toj istoj kući drže njegovu suprugu i ćerku kao taoce.

I tako dok se jedan vozika idući od keš automata do keš automata (da to je taj genijalni plan, podići ćemo sve pare koje imaju na karticama !!!!… kada bi videli koliki je minus na tim plastikancima našem dragom Biografu, odmah bi ga koknuli) ostalo dvojca, tj. jedan od njih, krene da teroriše ove dve žene. Prebijanje i silovanje je samo deo repertoara kojem su žrtve (i gledaoci) izloženi.

U opisu radnje, na IMDB, piše da su ova trojca kriminalaca  istočnoevropljani, mada je jasno da je u pitanju albanska banda. Ono što je posebno zanimljivo je to da njih glume očigledno albanski glumci poput Dritan Biba, a ono što je još zanimljivije i sam film je produciran i od strane Albanaca (napr. Borja Pena).

Sa druge strane, i jedini razlog što se ovaj film nekako može odgledati do kraja, jeste režija Miguel Angel Vivasa (posebno je efektan split skrin kraj filma koji je dovoljno šokantan sam po sebi). Ovo je dobro režiran film. Nažalost, Vivas je odgovoran i za  scenario.

Nimalo prijatno gledalačko iskustvo, niti preporuka za neko novo gledanje. Gledajte na svoju odgovornost.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.