Bloody Birthday (1981)

E ovo je prava poslastica. Jedan od onih toliko loših da je u stvari dobar. Al' zamalo.

Ovaj slasher (slešer iliti (po srpski) krvoliptački podžanr horora) počne relativno “ozbiljno”. Momak i devojka se maze na groblju (a gde bi drugde) usred tamne noći. I taman kada smo nazreli poneku bradavicu opaki ubica ih prekide usred posla i na raznovsrne načine ih pošalje pravo na naslovnu stranu novina:

Romeo i Julija

Veoma brzo otkrivamo da ubica nije jedan nego da je u pitanju grupa…ubica…iz vrtića…

Dobar,rđav. zao

Grupa klinaca u ubilačkom pohodu. Pa to je i više nego zabavno. Gledao sam fimove u kojima je dete psiho (napr. nepravedno zapostavljen triler “Dobar sin” sa Frodom koji ne sme da ostane Sam u Kući). Gledao sam i one u kojima je čopor dece ubica (poput onih iz kukuruza) ali ovakav, sa psiho ekipicom iz jaslica baš i ne.

Let iznad kukavičijeg gnezda

Od početka nam je jasno dato do znanja da prisustvujemo jednom treš ostvarenju a znamo svi da neki put možemo stvarno uživati i u njemu. Sredstva  koja koriste za ubijanje svojih nesrećnih žrtava su i raznovrsna i istovremeno urnebesna. Napr. scena jurnjave/pokušaja ubistva na auto otpadu je spektakularno smešna.

Avioni, vozovi, automobili

To što nam se sve to prezentuje u ozbiljnom/horor tonu samo dodaje dodatni nivo za’ebancije. Ipak “Bloody Birthday” nije toliko loš da bi bio i stvarno zabavan te ovaj film preporučujem samo onima koje interesuje fenomen slešer filmova ranih osamdesetih koji je dominirao američkim hororom žanrom tog doba. Ovaj ima tu interesantnu, početnu  “originalnu” ideju ali ništa više od toga.

Otrovna Ajvi
Zlatna praćka
Žene na ivici nervnog sloma
Psiho 2
Do I Feel Lucky ?

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.