Killing Gunther (2020)

nekad je bolje je kada ništa ne znate i ništa ne očekujete

“Killing Gunther” nisam imao preteranu želju da pogledam. Čučao je dosta dugo na HDextern/KODI/androidTV/movies i svaki put kada sam listao katalog sa nekom vrstom “gnušanja” sam prelazio preko nasmejane Švarenegerove face

Nisam imao pojma o čemu se radi a negde sam čuo/pročitao grozne kritike o ovom filmu…a i na, uvek “relevantnom”, IMDB ima ocenu manju od 5.

[imdb]tt5689068[/imdb]

Dakle, ovo mora biti neko ?ranje… zar ne ?

Znam za jadac… Švarceneger, ako se i pojavljuje, biće to kao poster na zidu ili, u najboljem slučaju, upašće u neki kadar na desetak sekundi.

Uprkos svemu što sam (mislio da znam) znao, iz nekog nepoznatog razloga, Gunther je i dalje vrebao sa mog kataloga…i tako, jednog (lepog) dana konačno me je ugrabio.

Kreće tako “Killing Gunther” i ja, totalno iznenađen, shvatam da je u pitanju komedija (bio sam ubeđen da je ovo nekakav standardni tupavi akcijaš).

Kao dodatak svemu tome ova komedija je u mockumentary stilu (znate one lažne “dokumentarce” gde akteri direktno pričaju u kameru jer se, kao, obraćaju nekakvoj tv ekipi koja ih sve vreme snima…naravno, najčuveniji primer ovog stila je tv serija “Office”, mislim na original Rick Gervaisa…).

Da bude još zanimljivije , nisam gledao mockumentary koji za temu ima “života i priključenija” plaćenih ubica.

(p.s. nisam gledao ni mocumentary koji za temu ima “život i priključenija” vampira sve do What We Do in the Shadows (2014)

U centru zbivanja je ubica Blake (Taran Kiliam) koji ima fiks ideju da ubije najpoznatijeg (veoma misterioznog) plaćenog ubicu na svetu po imenu/pseudonimu Gunther. On (Blake) unajmljuje tv ekipu koja će ga pratiti i zabeležiti svaki trenutak na njegovom putu ka slavi…a istovremeno ovako će imati i dokumentovano da je upravo on krivac za smrt Gunthera.

Blake okuplja “probranu” ekipu profesionalaca koji će mu pomoći u ostvarenju njegovog plana. Naravno ništa ne kreće po tom planu i oni shvataju da je Gunther sa pravom najbolji u svom zanatu…

I tako, jedne kasne večeri (svi pospavali u kući) gledam ovaj film i osmeh mi titra na licu…ovo fakat jeste smešno…ne sad nešto urnebesno ali satirično parodični momenti fino funkcionišu.

Raznorazne situacije u kojima se nađu naši antiheroji (bar oni koji prežive) jesu najčešće duhovite.

Naravno, nigde nema ni traga ni glasa od Švarenegera… u stvari, totalno zaboravljam da se on ovde u nekom trenutku valjda mora pojaviti… te… šokiran/preneražen/iznenađen/”Ma ljudi moji dal’ je to moguće”…desi se i taj momenat.

Taj momenat se pretvori u ostatak filma i baš tada, sa Njim, “Killing Gunther” polako pada što se tiče kvaliteta humora.

Ipak, ne drastično.

Šta još da vam kažem…ja sam stvarno bio prijatno iznenađen ovom galerijom živopisnih likova i serijom njihovih dogodovština. Ništa spektakularno ali i više nego korektno…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.