The Shooting (1966)

Uticajni vestern koji je mnogo više imao značaj za filmove koje su sledili nego za sopstveno dobro...

Nevolja sa karijerom režisera Monte Hellmana usko je povezana sa uspehom Jack Nicholsona. Da je Jack uspeo da postane slavan ranije i filmovi Monte Hellmana bi ranije dospeli u žižu interesovanja.

Jacku je tek uloga u “Jahačima na duge staze” (1969) donela manju slavu a niz filmova od 1974 (“Kineska četvrt”, “Let iznad kukavičijeg gnezda”…) i planetarnu.

Helman je snimio nekoliko filmova sa Jack Nicholsonom (u okviru Roger Corman produkcije koja je izuzetno uticala na mnoge karijere i filmske tokove u USA ) pre ovog filma.

1966 je snimio čak dva ali ni jedan od njih nije imao bioskopsku distribuciju te su tih godina ova dela bila praktično nepoznata publici.

Glavni junak “The Shooting” nije Nicholson (on je glavni negativac) već je to Waren Outs. On glumi bivšeg lovca na glave Willet Gashade-a koji je odlučio da okuša sreću kao lovac na zlato.

Kada se vrati do svog malog rudnika (koji nije baš na zlatnoj žili) otkriće da mu je neko ubio partnera. Njegov preživeli pomoćnik, inače ne baš bistroiki momak, je uplašen i gotovo paranoičan.

Saznajemo da je najverovatnije ubica želeo da ubije Gashade-a kao osveta za zločin koji je počinio Gashade-ov brat….rođeni.

U kamp stiže i misteriozna devojka koja angažuje Gashade-a (uz veću novčanu ponudu) za pratnju, preko pustinjske prerije, do jednog daljeg gradića.

Ubrzo ova mala grupica shvata da svako od njih krije tajne i da nisu jedini koji su se uputili ka toj destinaciji.

“The Shooting” je imao mikrobudžet, gotovo ista ekipa snimila je odmah nakon njega i film Ride_in_the_Whirlwind (oba su snimljena za ukupno 6 nedelja) i ovaj antivestern je tek nekoliko godina/decenija kasnije stekao svoj kultni status.

Helman je stvarno uspeo da napravi vizuelno impresivan film (ako imamo u vidu koliko je koštao) a neočekivani završetak, veoma netipičan za Holivud (a veoma tipičan za neke evropske “crne/nove” talase iz tog doba) samo mu je još više učvrstio status.

Ovaj film se često daje u našoj Kinoteci (bar jednom godišnje bude na repertoaru) i savetujem vam da ga, ako ste u mogućnosti (a nakon Korone) da ga overite na velikom platnu jer tu dobija svoju punu snagu.

Ipak, svi nabrojeni kvaliteti, ne mogu da nadoknade lični utisak da je ovaj egzistecijalni vestern ipak samo dobar film…i ništa više od toga…

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.