No Escape aka Bez izlaza (2015)

Budžet je bio gotovo minimalan. 5 miliona dolara. Za te pare dao nam je mnogo više no što sto smo tražili...ako smo ovo uopšte tražili.

Glavna vrlina filma “No Escape” je istovremeno i njegova glavna mana. Naime, izuzetna tenzičnost nije do kraja dosledno sprovedena, te, završnica ne opravdava “uloge na (kockarskom) stolu” koje su nam autori filma, pre svega mislim na scenaristu i režisera John Erick Dowdle, postavili na početku.

Kada smo već kod početka, ta uvodna scena, pokazaće se, i nema mnogo veze sa daljom radnjom filma. Osim što nam je tu, jelt’e, oslikan početak vojnog udara u toj nekoj neimenovanoj azijskoj zemlji u koju, nekoliko sati ranije stiže naš glavni junak Jack (Owen Wilson) sa svojom porodicom, ženom (Lake Bell) i dve ćerke.

Jack je inžinjer za vodu multinacionalne kompanije koja je upravo, sa pokonim ministrom, potpisala ugovor o vodovodu. Na tom putu upoznaju i Britanca (a gotovo lokalca) koga glumi Pierce Brosnan, koji im obezbedjuje prevoz do hotela u kome odsedaju uglavnom stranci.

Narednog jutra, umesto turističkog obilaska, Jack i njegova porodica će se naći u središtu nasilnih nereda kada protestanti protiv državnog udara izađu na ulice. U gradu nastaje opšti haos, a stranci postaju zgodne mete za odstrel zajedno sa lokalnim stanovništvem.

I to je to u “No Escape” . Do kraja filma pratimo očajničke pokušaje Jacka da spasi sebe i porodicu košmara u koji su nenadano upali.

Za razliku od nekih drugih filmova koji su bili inspirisani istinitim događajima, poput nedavno recenziranog “Hotela Mumbaj“, a koji pokušavaju da nam daju i neku pozadinu priče i da svoje likove učine koliko je moguće životnim, ovde autori koriste ikonografiju nepoznate azijske zemlje (film je inače sniman na Tajlandu i Kambodži a kao što znate, svi koji otputuju na Tajland moraju da posete i Kambodžu) kao pozornicu za neku vrstu zombi filma.

Upravo tako, kao zombiji, bez osećanja i morala, ponašaju se horde krvoločnih napadača koji redom ubijaju, siluju, spaljuju i masakriraju. Eto zašto je “No Escape” tenzičan. Nema milosti ni za koga.

Jedan od osnovnih postulata horor filmova jese da se njegovi protagonisti često ponašaju nerazumno i nelogično, i “No Escape” ne beži, tačnije, ne uspeva da ne upadne u takve zamke. Zbog toga će vam mnoge stvari zasmetati jer nećete uspeti da poverujute u ono što gledate.

Opet, činjenica da je ovde Owen Wilson u glavnoj ulozi, donosi mnogo neočekivanih slika/dešavanja jer jednostavano niste mogli ni pretpostaviti da bi se glumac takvog kalibra (i komediografskog žanra) našao u ovakvom, u suštini, torture porn, filmu. I Pierce Brosnan iznenađuje u svojoj, na kraju, sasvim nezahvalnoj ulozi.

Mada, svakako, ovaj film ne preporučujem onima sa slabim živcima i stomakom, stavljajući na tas sve ono što je dobro u njemu i ono što je loše, on dobija pozitivnu, dobru ocenu.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.