Fa yeung nin wah aka In the Mood for Love aka Raspoloženi za ljubav (2000)

2000 godine ovaj film je trijumfovao na festivalu u Kanu.

“Raspoloženi za ljubav” sam prvi put pogledao na velikom platnu u bioskopu Kosmaj, neke jeseni dve hiljadite. Sasvim moguće je da je bio i neki drugi bioskop i neko drugo godišnje doba ali za dve stvari sam sasvim siguran. Pogledao sam ga sam…a nakon projekcije, put do Zelenog Venca, preko Terazija, odšetao sam suznih očiju.

Ovaj biser svetske kinematografije podario nam je 2000 godine Vong Kar Vaj (Wong Kar-wai), već tada ugledni režiser iz Hong Kong-a. Imao je Kar Vaj, u tom trenutku nekoliko festivalskih favorita iza sebe, poput napr. Chungking Express-a i Happy Together, ali tek ga je “In the Mood for Love” etablirao kao jednog od najuticajnih autora savremenog filma.

U užurbanom Hong Kongu 1962. godine, Čau  Mo-Van se sa suprugom useljava u novi stan. Istog dana kada se Su Li-Žen  preselila sa svojim mužem u istu zgradu. Njih dvoje nemaju stvarnu vezu  – prolaze jedno pored drugog na stepeništu izlazeći po hranu – sve dok  oboje iznenada ne shvate da njihovi supružnici imaju ljubavnu vezu. Kad  počinju da se sastaju kako bi razgovarali o ovoj zajedničkoj nesrećnoj  situaciji koja ih je zadesila, Li-Žen i Mo-Van počinju da osećaju  emocije za koje nisu sigurni da li mogu, i da li bi trebalo, da ih  izraze. 

Ovaj gornji sinopsis filma sam ukr..,pardon, pozajmio iz zvaničnog kataloga za 26. Festival autorskog filma koji je upravo završen. Uz dosta muka, puno odricanja ali izgurali su ga časno do kraja.

“Fa yeung nin wah” je bio planiran da se prikaže u Kombank Dvorani 04.12., u 4K restauriranoj verziji. Da li je tog dana bilo moguće gledati ovo ostvarenje na velikom platnu sada nije ni bitno…biće dana…

U svakom slučaju, ako ste u mogućnosti, podržite distributere i organizatore ovog festivala tako što će te, za samo 1.5 dolar (oko 200 dinara), pogledati ovaj film preko njihove online “Moj Off” platforme. Tamo su vam i mnogi drugi filmovi Vong Kar Vaja.

Nije zaplet ono zbog čega morate biti raspoloženi za gledanje “Raspoloženih za ljubav”. Takve, melodramske pričice čitali ste u “onim jeftinim ljubićima na kioscima” (barem se tako nekada govorilo, krimiće ste brstili u onim žutim roto romanima).

“Raspoloženi za ljubav” će te, pre svega, pamtiti po izuzetnom upečatljivom vizuelnom stilu. Po toj Wong Kar-Wai estetici. Pamtićete ga po numerama Nat King Cola, pomešanih sa dimom cigareta.

Volećete one uske hodnike u kojima se dvoje nesretnih ljubavnika mimoilaze, osetićete kišu koja neprestano pada na onom stepeništu, a tu je i, da ne zaboravim ako nisam pomenuo, duvanski dim .

Pamtićete intezivni kolorit ovog filma, elegantnost i istovremeno jednostavnost “kostima”, kompoziciju kadrova i kameru koja je sve vreme gotovo voajerski “skrivena” od naših protagonista. Možda će vam i smetati ta savršenost režije, dominantnost Kar Vajevog stila. Kao da nam u svakom trenutku poručuje: “Vidite me…vidite kako režiram…”.

Naravno, to se sve vidi kada se onaj silni duhanski dim raziđe. Ako se, pak-lica, prepustite magiji o tak’im stvarima nećete ni razmišljati…

“Raspoloženi za ljubav” sam gledao još nekoliko puta (VHS+TV) tih godina. Svaki put me je Kar Vaj uvukao u taj svoj, melanholično nostalgični, svet starog i siromašnog Hong Konga u kojem su emocije morale biti skrivene a tajne…tajne su bile toliki teret…

da su ljudi, u davna vremena, odlazili u planine, i tamo, pronalazili usamljeno drvo u kojem bi napravili rupu, i njoj podelili tu tajnu…potom bi je zatvorili blatom, i tajna bi ostala tamo zauvek skrivena…

Proteklo je puno, puno godina dok ga, konačno, pre nekoliko meseci nisam ponovo pogledao. Ovom prilikom nisam zasuzio … Da li zbog toga što sam očvrsnuo, ili zato što sada (kao ni tada) nisam imao kijavicu … Ili je ipak razlog tome što ga, ovog puta, nisam gledao sam…

Na skali od (1-6) ocena: 6

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.