Holdovers aka Bartonova akademija (2023)

Prava je sreća da je Payne ubedio scenaristu i pre svega producente da od scenarija namenjenog potencijalnoj tv seriji naprave film.

Profesor Paul Hunham (fenomenalni Paul Giamatti) je profesor antičke istorije u (muškom) internatu Barton Academy (Nova Engleska). Nadrndan na đake (i okolinu), čovek kojeg je teško voleti a veoma lako mrzeti, bez prijatelja i familije, Paul Hunham je idealan kandidat kome možete uvaliti dežurstvo tokom božićnih praznika za “Holdovers”-e tj. decu koja, iz raznoraznih razloga, ipak ne mogu da te dane provedu sa svojim najbližima, te moraju ostati u internatu.

Radnja je smeštena na prelazu iz 1970-71 (dok zlokobni vijetnamski rat ulazi u završnu fazu), u doba kada je američka kinematografija iznedrila gomilu apsolutnih klasika koje izgleda više ne ume da snimi… ili je “Holdovers” dokaz da se varamo…i da su čuda moguća.

Jer…ne samo da vizuelno (uz sve granularnost slike i kompoziciju boja) ovaj film Alexandera Payne-a (The Descendants (2011)) podseća na te nekadašnje radove kojih više nema (Holivud je jednostavno, pre koju deceniju, odustao da pravi filmske drame namenjene bioskopima) nego je scenario David Hemingsona pružio priliku svim glumcima da stvore karaktere koje će te sigurno pamtiti.

Topla i slatka priča, sa povremenim setnim tonovima, koja se odvija u tih 130ak minuta nekima će možda biti preduga ali ja sam sa ovim likovima mogao komotno da provedem još 130 minuta…

Jedan od najboljih filmova iz prošle 2023 godine .

Na skali od (1-6) ocena: 5

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.