Strangerland (2015)

Neki gledaju loše a neki odlične fimove. Znači, u proseku gledamo dobre. Više bih voleo da ovu sarmu probo nisam...

Režija: Kim Farrant


Glume:   Nicole Kidman

                Joseph Fiennes

                Hugo Weaving

O čemu se ovde radi: 

U nekoj australijskoj zabiti nestaju tinejdžerka Lili i njen maleni brat Tom. Njihovi roditelji su naravno očajni a očaj se polako prenosi i na gledaoce kada shvate sa kakvim filmom imaju posla.

Ključna reč iz naziva filma:

Stranger-Land

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

   Pustara

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Zanimljivo je videti Nikol Kidme u negližeu (a i bez njega). Ali ni to nije dovoljno.. a i više toliko zanimljivo.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Glumci. Ubiše se svo troje (Nikol, Džozef i Hjugo) da iz ove suve drenovine iscede par kapi emocija. Teško je to u ovom monotonom, nefokusiranom filmu u kome se od nekih zahteva da “hodaju kao zombi” a od drugih da pate više i od “Majke Jugovića”.  A zombiji i Jugovići nikada nisu bili dobra kombinacija… osim možda za neki novi film ? Eto dobre ideje 🙂

Šta je još dobro u filmu ?


Australija je lepa zemlja. Bolje rečeno, toliko je to ogromno (pretežno nenaseljeno) prostranstvo da lepote ima u izobilju.

Ko ne bi poželeo da živi na vrhu ove stenčuge ?

Šta je loše u ovom filmu ?

Osim, povremeno, fotografije i jalovog truda glumaca nemam nekih reči hvale za “Strangeland”. 112 minuta trajanja u današnje vreme i ne deluje predugo ali za gledaoce to je 112 minuta golgote koje se može porediti sa hodom u punoj zimskoj opremi po lepoti sa prethodne slike.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Nemam ništa protiv mučenih pa čak i paćenih paćenika tj. likova na filmu . Što bi neko i snimao dramu o ljudima bez problema. Mislim, gde je tu drama ? Ali, osim što je u “Strangerland”‘-u ta drama, preteranim reakcijama i postupcima glavnih likova (naročito tu mislim na Kidmanovku Nikolku) banalizovana i prebačena u domen “Verovali ili ne”, ovaj film ne funkcioniše ni kao misterija tj. triler. Oni koji se pomuče i nekako stignu do kraja sa nadom da će im bar misterja biti razjašnjena neko odmah ostave Nadu i neka se okrenu ka Veri. Jer samo “vernici ovog filma” mogu poverovati i prihvatiti onakav kraj. “Veruj, veruj keru ne veruj švaleru…” kaže jedna stara pesma iz jednog starog (i odličnog) domaćeg filma.  E ta pesma nema nikakve veze sa “Strangerland”. Mnogo toga nema veze u ovom australijskom “uradku”.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Vučić te mazo, pa kakvo je to pitanje ? U nekoj dalekoj galaksiji, far far far avej, moguće i da ne postoje.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Daću mu keca ko vrata. Mrzim kada se autori tu prse (da ne upotrebim onu “mušku” reč) i trljaju na nos publici neke stvari a bez valjane osnove i smislenog sadržaja. Hteli ste da budete ambiciozni, da budete face ? Neki, verovatno pa čak i objektivno, lošiji filmovi su barem pošteni u tome da tačno znaju zašto su napravljeni i pošteni su i prema sebi i, pre svega, publici. Hoćeš da gledaš đubre ? Super, znaš da je nešto đubre pa ga odgledaš. Ovde poželiš da pogledaš vrhunsku dramu/misteriju/triler sa zanimljivom premisom (nestanak dece) i all star kastingom a dobiješ ovo ? Ma sarma ti pod nos….

Vredi li ovo gledati ?

Ne. Nemojte ovo gledati. Ima tako puno drugih groznih filmova koji su znatno zabavniji za mazohiste.

Zaključak za kraj:

Više volim punjene paprike.


Na skali od (1-6) ocena: 1

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080