The Conjuring (2013)

Ova vešto režirana priča o duhovima neće baš previše zadovoljiti ljubitelje pravih horor filmova.

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Ovaj horor James Wana bio je pravi smash-hit te 2013 godine. Sa budžetom od nekih 20-ak miliona dolara zaradio je preko 300, i postao jedan od najgledanijih horora u istoriji.

2.  A  gledali smo ga :  

Bio je 19 na godišnjoj USA box-office listi. Horor. Znači, gledanje pod obavezno…jer, box office uspeh je naravno dokaz kvaliteta. Zar ne ?

(evo gledam upravo spisak tih 100 najgledanijih filmova iz 2013 godine i ukupno sam pogledao samo dvadesetak…i to većinu crtanih. Čoveče, pa o kojim filmovima onda pišem ovde  ?)

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Jer je, uprkos svojim manama, ‘ebeno intersantan. Odavno nisam pogledao neki horor sa toliko intrigantnom pričom/tempom, pogotovo što je u pitanju još jedna od varijacija na ofucanu temu kuće duhova. Okej…preterujem. Ali glavna vrlina “The Conjuring”-a jeste ta što je stvarno zabavan.

4. Dvougao:

loše:  

MPAA rejting za “The Conjuring” je R (što znači da oni ispod 17 godina mogu uz pratnju odrasle osobe). Ne znam tačno zbog čega je ovaj horor dobio baš ovakvu ocenu ali siguran sam da nije zbog svojih jezivih prizora. Pravim ljubiteljima horora neće ovo baš biti  strašno.

Toliko je vođeno računa da se ovaj projekat približi najširim masama (u čemu je i te kako uspeo na osnovu podataka sa  box offica) da, kada to ukapiramo, a ne treba nam za to puno vremena, čitav film gubi osnovnu osobinu svakog horora… nema strepnje.

Kada znamo da su naši protagonisti sigurni onda nema više napetosti jer tada i one najbolje režirane scene nisu dovoljno uzbudljive.

Takođe, bar za moj ukus, “The Conjuring” suviše igra na sigurno (playing safe). A znamo svi da više uživamo u igri timova koji ne igraju na rezultat nego se gube u lepoti…

dobro

Uglavnom sve pohvale sam već izneo. “The Conjuring” je jedan od retkih savremenih horora koji je veoma pitak za gledanje, rekao bih čak gotovo u porodičnoj atmosferi.

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

da je ovu recenziju radio, kako je bilo planirano, Gimitrije, duh sa dva plava oka ? Kaže, nije mogao… suviše je stresno to za njega…

Režija: James Wan

  Glume: Vera Farmiga,Lili Taylor,Patrick Wilson, Ron Livingston

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081