Gwoemul aka The Host (2006)

Moćan, snažan film, verovatno i ponajbolji monster movie snimljen u ovom veku...

Sećate se onih (američkih) čudovišta ? Koliko je tu brdo para spucano i (zalud) utrošeno… Korejanci su sa praktično mikro budžetom (od nekih 11 mil. $) 2006 godine ne samo napravili daleko superiorniji “monster movie” već je zaradio nekih 80-ak miliona $…malo li je ?

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

Bong Joon-ho. Bong Joon a još i Ho. “Gwoemul” je dugo bio jedino njegovo ostvarenje koje sam pogledao. Veoma hvaljen “Memories of Murder” mi je “u posedu” već nekih 10 godina ali nikako da stigne na red (ko da neki red u mom haosu uopšte postoji). Da ne pominjem, još hvaljeniji, “Snowpricer” iz 2013 godine… a tek ovogodišnji Parasite pomoću kojeg je doneo prvu kansku Zlatnu palmu korejskoj kinematografiji. Ipak, nedavno sam pogledao i njegov, takođe veoma dobar film iz 2009 godine, “Madeo”.

2.  A  gledali smo ga :  

 “Gwoemul” je prvobitno bio planiran da bude recenziran zajedno sa onim “čudovištima” ali sticajem okolnosti, tek sada stiže na red. Možda je i tako i bolje. Zaslužuje on poseban topic.

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Ovakav film sigurno niste nikad gledali. Oni koji očekuju standardni “američko-japanski model” tretmana čudovišta neka odmah ta svoja očekivanja bace u reku Han. Kao što na početku nesavesni naučni radnik/lekar koji je još uz to (a to ne smemo preskočiti)  i Amerikanac bez nekog premišljanja baci 200 boca formaldehalida u reku Han. Nekoliko godina kasnije iz te reke, a na obali Seula, izmileće čudovište…veoma gladno i poveliko.

Čudovište nije “Godzila size” ali kao što vidite na gornjoj slici sasvim je dovoljne veličine za gaženje paničnih ljudi u bekstvu. Mada, više naš Gwoemul voli da ih jede nego da ih gazi…

4. Dvougao:

loše:

Osnovna zamerka se svodi na vizuelni izgled ovog rečnog monstruma ali u skladu sa mogućnostima (pomenutim na početku teksta) i nisu toliko, toliko loši ovi CGI efekti. Osim (povremene)  (ne)uverljivosti određenih monstumskih prizora druga zamerka se svodi samo na to što, a u to sam 99+1 posto siguran, neke nivoe razumevanja  ovog ostvarenja, neću nikada spoznati jer samo sam površan gledalac koji o istoriji,kulturi i tradiciji korejskog naroda zna veoma malo.

dobro:

No, ipak…da pokušam bar malo…. jasan je anti američki (i anti protekcionistički) stav, takođe, shvatamo da duboko zadire i kritikuje savrmeno korejsko društvo (tačnije njihovu političku elitu). Isto tako, i to nemojte zaboraviti, “Gwoemul” je žanrovski pre svega satira. To što je ubedljiv u onim horor momentima a potom sentimentalan i duboko ljudski u onim, ne retkim, melodramskim trenucima, a onda poneki put i urnebesno duhovit, posledica je nesumnjivog talenta autora ovog filma.

 I one scene kada je “Gwoemul” toliko (za)čudan i praktično nerazumljiv, one koje nas ostavljaju zabezeknutim (pitajući se šta mi to, doVučića gledamo) jesu još jedan od razloga što je ovo jedan od onih filmova koje ćemo dugo pamtiti.

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

Šta bi bilo kad bi Holivud, kao što je planirao, stvarno uradio rimejk ovog filma (Universal od 2008 godine ima prava za tako nešto). Jeziva,jeziva pomisao… nadam se da se takav horor neće nikada ostvariti.

  Režija: Bong Joon-ho

  Glume: Song Kang-ho, Byun Hee-Bong,Bae Doona

Na skali od (1-6) ocena: 5

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.