Legenda o lapotu (1971)

Goran Paskaljević (1947-2020)

„Legenda o lapotu“ je prvi film, tačnije diplomski rad Gorana Paskaljevića, sniman tokom ’71 u svrljiškim selima Plužina i Lukovo. Glavnu ulogu tumači Tisa Radenković, meštanin sela Plužina.

Smrt Gorana Paskaljevića označava početak (fizičkog) kraja verovatno našeg najuspešnijeg filmskog “pokreta” iliti bolje rečeno poleta koje su nam doneli režiseri “Praške škole”. Njegovi i njihovi filmovi (Karanović,Marković,Grlić, Zafranović) su zauvek postavili jugoslovenske filmove na kulturnu mapu sveta.

I mada su drugi autori koji nisu deo te “praške ekipe” imali i slavnije (i neke bolje) filmove nesumnjivo je da je opus ove četvorke ostavio zvezdani trag a neke od tema kojima su se bavili su i nažalost i dalje aktuelne u našem društvu. Stvarnost u njihovim filmovima nikada nije bila previše lepa ali neko je morao i takvu da nam jasno predoči i osvedoči i za kasnija pokoljenja.

To što uglavnom nismo ništa iz njih naučili je isključivo naša greška.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.