The Blackening (2022)

Bioskopsku distribuciju je imao tokom juna 2023...

Nekada su se ovakvi filmovi zvali/bili blaxploitation (neki od čuvenijih predstavnika tog podžanra su “Shaft” i napr. parodija na Frankeštajna “Blackenstein”) i imali su super funky i soul muziku.

Sada su to “promišljene satire koje ismevaju horor klišeje i rasne stereotipe” (iliti originalno: The Blackening is a thoughtful satire that skewers horror tropes and racial stereotypes).

Šio mi ga Đura.

Grupa prijatelja se okuplja nakon 10 godina u (iznajmljenoj) kolibi u šumi gde ih progoni manijak sa blackface maskom i samostrelom.

Prvih petnaestak minuta “The Blackening” obećava relativno pristojnu zabavu (jer horor i komedija funkcionišu taman kako treba) ali kada krenu sa “Niga tebi Niga meni” i tim nekim crnačkim žargonima/dosetkama moje interesovanje za film rapidno opada.

Simpatična je ona fora gde treba da nabroje 5 crnih glumaca koji su glumili u seriji “Prijatelji” (jer tu seriju afroamerikanci ne gledaju 🙂 ), simpatično je i nekoliko replika ali, ‘ebiga, nisam ja taj kapacitet da bih razumeo svu lepotu i kvalitet ovog filma.

Sad mi je jasno a istovremeno i neverovatno da Amerikanci i dalje prave filmove koji su bez ikakve sumnje namenjeni samo jednoj uskoj populaciji publike i to zasnovanoj na rasnoj osnovi. I još se taj isti Holivud diči svojom “diverzifikacijom”.

Što se tiče samog zapleta i raspleta “The Blackening” sve ono što ste očekivali da će se odigrati u njemu upravo i hoće baš onako kako ste i predvideli.

Opet, ne mogu reći da je ovo loš film… gluma je korektna, režirano je profesionalno i manji budžet je funkcionalno iskorišćen.

Mada, definitivno je ovo moglo i mnogo bolje…

Na skali od (1-6) ocena: 2+/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.