Salaš u Malom Ritu ep.2: “Ošišana glava” (1976)

Od ošišane do usijane glave

29 februara 1976 godine na televiziji Beograd (i na JRT) u 20h i 5 minuta emitovana je prva epizoda “Salaša u Malom Ritu”. Naš saradnik TutaMuta nam je ostavio gomilu svojih beležaka i dnevnika a među njima smo pronašli i njegova pisanija u doba kada je ova serija išla premijerno. TutaMuta se potrudio da te tekstove konačno i malo uobliči i dotera te evo i nastavka. A i Biograf više nije sa nama…pa je MutaTuti lakše !

- "Milanovog brudera Peru gledao sam u "Kapelskim kresovima" i "Otpisanima". Glumi ga Miroljub Lešo" 

Selo Mali Rit ne postoji u stvarnosti ali u ovoj seriji je tako dobro i realno prikazano da bih mogao da se očas posla snađem u njemu.

Široka i dugačka glavna ulica i kuće u-šorane sa leve i desne strane. Centralno mesto čine mali trg na koji gleda krčma i crkva preko puta. Tu je odmah i nemačka kasarna.

U “Ošišanoj glavi” centralno mesto zauzima dečak Vasa. Epizoda počinje sa njegovim šišanjem na nulu (sa kojim nije baš zadovoljan) što pokreće niz događaja koji će kulminirati na kraju epizode i koji će i, naizgled miran, Mali Rit gurnuti u ratni požar.

U Rit stiže kamion pun zarobljenika, paora koji su neuspešno čuvali žito u susednom selu.

Vođa lokalnog garnizona Riđi koristi tu priliku da se osveti Milanovoj porodici i od nje zaplenjuje hranu potrebnu da usluži novopridošle vojnike. Pero se sklanja u obližnji vinograd.

Ali vratimo se Vasi.

Vasa i Branko

Jurenje guski u ritu, u blatu i vodi, bezbrižno glupiranje i igranje…kao da su prava deca… a tada, bez obzira na rat, oni su još bili upravo to…deca.

Milan je dobio “ausvajs”* da bi mogao da odnese namirnice za veliku gozbu nemačkih vojnika koja se sprema u Pajinoj kafani.

*ausvajs beše jedna od najpopularnijih reči u mom detinjstvu...uz Šnel, Halt i "Op trt gevezen zajn", primedba DeHičkoka.

Pošto Milan žuri da izvesti svog brata (skrivenog u vinogradu) kako se odvija situacija i šta mu je činiti, uz veštinu Toma Sojera, uspeva da ubedi Vasu da on odnese vodu u kafanu za vojnike tako što mu ustupi ausvajs.

A dobri Vasa videvši nesrećne žedne (zarobljene) zemljake prvo njima ponudi kofu sa vodom što izazove strašnu reakciju Riđog.

Dobiće čvrge po svojoj ošišanoj glavi uz prezriv osmeh lokalnih Švaba

To poniženje dovodi do Vasine odluke koja će imati dalekosnežne posledice.

I ovako sam Vam možda previše otkrio iz sadržaja ove epizode te ću se zaustaviti tu pri samom kraju…

Tokom čitave epizode, malo po malo, raste tenzija i mi gledaoci a i deca protagonisti shvatamo da rat uopšte nije šala.

“Ošišana glava” je još bolja od “Velike ribe” i sve deluje da prisustvujemo premijeri jedne od ponajboljih serija koje nam je televizija Beograd (a i šire) podarila.

Sledeća epizoda se zove “Gospodin Georg Šicer” i ako me pamćenje dobro služi do sada se nismo susreli sa tim gospodinom.

Ovde je kraj dnevničkih zapisa TutaMute o ovoj epizodi a evo šta nam je spremio novo

Pokušao sam da pronađem u šta su izrasli dečaci koji su glumili Vasu (Ljubomir Živanović) i Branka (Milan Kuruzović) ali osim još nekoliko dečijih uloga nemam drugih informacija o njima.

Ako neko zna nešto više o njima neka slobodno ostavi komentar ispod ovog teksta.

Ali zato o Vlastimiru Gavriku, scenografu ove serije i legendi jugoslovenske kinematografije može se pisati do prekosutra…

Gavrikovo umeće i talenat udenuto je u 84 filma (domaćih i međunarodnih koprodukcija) i u nekoliko domaćih serija (osim “Salaša”, tu su napr. i “Kamiondžije”)

Tuta Muta
Tuta Muta

Specijalni gost (a dobar drugar Pece Zombija) TutaMutaKamon Mumija,
(a zvaćemo ga ubuduće samo TutaMuta) je jedan, realno, veoma objektivan promatrač. Em što je poreklom iz Egipta a živi u našim krajevima već duže vreme em, sem nekih opštih i veoma šturih istorijskih podataka, pojma nema... ni o čemu. Zbog toga je imenovan za našeg stalnog saradnika u oblasti EX-YU filma i TV.

Articles: 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.