Challengers aka Rivali (2024)

Trojka, u svakom smislu...

Konačno na ovom sajtu predstavljamo prvi tekst o nekom filmu Luca Guadagnino (od ukupno dva koje sam pogledao…što je, dragi moji čitaoci, totalno nebitan podatak za Vas, ali zašto ga ne pomenuti i time produžiti ovaj inače veoma kratak tekst o “Rivalima”).

U pitanju je priča o troje mladih ljudi u vrtlogu ljubomora, strasti, ega i zavisti dok teniske loptice fijuču oko njih. Fijuču jer su svo troje teniseri.

Zendaya je Tashi Duncan velika teniska nada koju će povreda odvojiti od terena. U braku je sa Art Donaldson-om (glumi ga Mike Faist kojeg neki znaju iz Spilbergove “Priče sa zapadne strane) a u ljubavi je bila (a možda je i još ?) sa Artovim najboljim drugom Patrick Zweig-om (kojeg ovekovečuje glumac Josh O’Connor kojeg većina prepoznaje po Netflix-ovoj kruni u kojoj je glumio mlađanog Princa Čarlsa).

Mike Faist kad je bio još mlađi i njegova tadašnja devojka
Mladi Josh O’Connor i njegova nekadašnja devojka

Scenario Justin Kuritzkes-a uz vrludavu režiju Luca Guadagnino nas smešta u više različitih isprepletanih vremenskih tokova u kojima pratimo sudbine ovih (suštinski nimalo dragih) likova od trenutka kada su se upoznali (pre 13 godina) i trenutka u kome igraju meč na nekakvom svima osim njih dvojci (tj. trojci) nebitnom čelendžer-u (u sadašnjosti).

Zenday-a i njeni (nezvanično) bivši i sadašnji momci

“Rivali” započinju tim teniskim mečom koji Tashi netremice prati iz publike a dok Art i Patrick nesebično razmenjuju udarce totalno sebično bacaju poglede ka Tashi. Dok se taj meč odvija Guadagnino nas baca u razne vremenske dimenzije njihovih odnosa dok tenzije i na terenu i u priči koja se odvija pred našim očima sve više rastu i rastu…i jedva čekaju da porastu.

Justin Kuritzkes i njegova supruga Celine Song autorka koja stoji iza filma “Past Lives” kojeg jedva čekam da pogledam

Scenario tj. dijalozi su veoma inspirativni i zabavno oštri, svo troje glumaca je veoma raspoloženo i da je Luca Guadagnino malo obuzdao svoj režiserski ego “Challlengers” bi bio stvarno veoma dobar film.

Luca Guadagnino i njegov bivši emotivni (mlađani) partner koji je i sam režiser i sa Guadagninom je radio na mnogim njegovim ostvarenjima kao pomoćnik režije. Plus je i rođak Lukina Viskontija

Mada mi se generalno dopada vizuelni stil na kome Guadagnino insistira u ovom filmu seckanje radnje slovmoušn kadrovima i forsiranje često nepotrebno dramatične muzike čini da “Challengers” često deluje kao nekakva (italijanska) reklama za parfem ili Zenday-ine kostime nego stvaran film.

Naročito je to izraženo u završnici filma koji inače mnogi smatraju vrhunskom a ja je smatram vrhunsko prepotentnom i prosto nisam mogao da verujem da neko može ovako užasno loše da koristi, inače prosti tehnički trik, “usporeni snimak” koji načisto ubija moguću tenziju i dovodi gledaoce (mene) u veliku opasnost da ne zaspite.

Stariji će možda razumeti kada kažem da su mi i komentari Vladanka Stojakovića bili brži i dinamičniji od onog na šta liči poslednjih 15-ak minuta filma…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.