Fortitude (2015-2017)

Tamo gde bi voleo da živi moj predsednik...

Nekada davno, čak pre dve godine započeo sam da gledam ovu seriju. Posle prvih 6 epizoda, utisci uopšte nisu bili (toliko) loši


 Ledena pustara, prekrasna priroda, jednako surova i očaravajuća i malo (izmišljeno) mesto na kraju sveta u kojem živi 713 stanovnika. Ubrzo će taj broj početi da se smanjuje jer će se desiti grozno ubistvo a mi ćemo svi, zajedno sa promrzlim junacima, “uploviti” u Twin Peaks/Zonu sumraka/CSI/Forbrydelsen/Bolji život/X Files/Peca i deca/


Budimo fer. Zaboravimo sve moguće uzore i inspiracije i posmatrajmo “Fortitude” kao nezavisno serijsko ostvarenje jer oni koji očekuju napr. nekakav SF/horor neće ga dobiti. To ne znači da nastavak serije neće krenuti nekim uslovno SF/katastrofa/virus tokom (kao što je u šestoj epizodi nešto već krenulo nekim tokom).

 Osim atmosfere i zloslutno prelepih ledenih pejzaža “Fortitude” je okupila odlične evropske glumce koje prepoznajemo napr. iz nekih drugih (dobrih) serija. Ipak, izdvojio bih onog jednog američkog. Da nema Stanley Tuccie-ve šmekerske pojave teško da bih mogao da uživam u Fortitude-u.

Tuccie je Amerikanac ali zato inspektor u londonskoj policiji koji stiže u Fortitude da istraži pomenuto ubistvo. 

  Gradić Fortitude je smešten negde na rubu Norveške dok je serija “Fortitude” britanska produkcija (SKY) snimljena na Islandu. 


Mada je, nesumnjivo, vreme stalo u tom mestašcu na kraju sveta (kažu da kada nešto tamo umre, zbog niskih temperatura,  sačuva se u obliku kakvom je bilo i samo se zamrzne), spori ritam serije preti da previše umrtvi gledaoca i pitanje je da li će oni nestrpljiviji  imati živaca za (pre)duge kadrove ćutanja , tišine i pogleda koji se gube u daljini (i tami).  Opet, na polovini serije, ne mogu da tvrdim da je trud bio uzaludan i veoma mnogo toga zavisi od završnice. 

Ako je tačno da “Fortitude” ima 12 epizoda (mada neki izvori tvrde da ima samo 8 ili 9) bolje da sačekate moju završnu ocenu da li vredi utrošiti vaše dragoceno vreme na ovu ledenu misteriju.

Za sada, ma koliko sve bilo sporo, ima dovoljno zanimljivih momenata koji će mi, nadam se, održati pažnju do završnice, tamo negde polovinom aprila….

Gledati ili ne gledati, pitanje je sada….

pozdrav

DeHičkok


a odgovor na postavljenjo pitanje sledi u nastavku koji će biti objavljen sutra…

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.