Killer Joe (2011)

WTF Fridkine, care ? WTF ?

Kada znamo da će ovo biti verovatno poslednji film veterana Williama Friedkina (79  godina and counting…) onda mogu dodati još samo jedno WTF…

Upravo je Friedkin bio nepopustljiv po pitanju cenzure te je film u Americi (u prilično ograničenoj distribuciji) imao rejting NC-17, u Britaniji čak 18+, tako da “Killer Joe” jasno predstavlja prst u oko (ili nabijanje u nešto drugo u zavisnosti od perspektive) holivudskom establišmentu i trenutnom lažnom društvenom moralu. Prava je šteta što Friedkin to čini sa ovim, nažalost, nedovoljno dobrim projektom.

Uprkos monstruozno ubedljivom Matthew McConaughey u naslovnoj ulozi i gotovo jednako dobrih uloga Thomas Haden Churcha i Gine Gershon kao i prelepoj fotografiji još jednog veterana Caleb Deschanela “Killer Joe” je daleko od odličnog filma.

Osnovna mana je scenario. Priče o gubitnicima su često bile teme mnogih filmova i “Killer Joe” se u tome mnogo ne razlikuje. Ono što mu daje poseban pečat jeste da su ovi gubitnici gomila retardiranih tupavih tipova a zaplet se zapetljava i raspetljava samo u zavisnosti od gluposti koji će ovi buzdovani napraviti.

Kada u toj gomili kretena nema ni jednog simpatičnog karaktera do koga ti je bar malo stalo a scenario je prepun preteranog nasilja koje je u početku možda i interesantno ali  onda veoma brzo prelazi u manir,”Killer Joe” postaje naporan za gledanje. Dosadan. Jedinu dilemu imamo samo u tome u kakvom će nam obliku predstaviti nove grozote a ne da li će ih i biti, pa to ubija tenziju koje praktično i nema jer, priznajmo, zabole nas ona stvar za bilo koga od ovih koje gledamo na ekranu/platnu/monitoru laptopa/tabletu…

Ne vredi vešta, ponegde genijalna, režija starog dobrog Friedkina kada priča ne pije vodu. Šta vredi pojedini odlični kadrovi/scene ako se predugo patimo da stignemo do njih. Poseban WTF zaslužuje sam završetak filma i nisam siguran da i publika zaslužuje taj prst u oku…ili u nečem drugom.

WTF Fridkine, care ? WTF ?

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.