Before I Go To Sleep (2014)

Sledećeg jutra i ja sam zaboravio da sam ikada pogledao ovaj film...

Šta je sa ovim Austrilijancima ? Sa vremena na vreme neko od njih ima probleme sa (kratkoročnim) pamćenjem. Prvo Guy Pearce u “Mementu” potom Drew Barrymore u “50 prvih poljubaca” a evo sada i Nicole Kidman.

 Međutim, kako mi upravo javljaju, Drew Barrymore nije uopšte Austrilijanka a, kako mi takođe javljaju i ovaj Guy Pearce je sumnjivog porekla. Elem, bilo kako bilo, kao što rekoh, Austrijanci imaju problem sa kratkoročnim pamćenjem… a moguće i ja. A možda je sve to zato što su oni u stvari Australijanci i nemaju veze sa Austrijom…

Christine (Kidman Nicole) se budi svakog jutra u nepoznatoj kući, u nepoznatom krevetu pored nepoznatog muškarca. Ne, Christine nije najstariji zanatlija lakog morala već žena koja je preživela traumu koja je dovela do meementa i mnogo više od 50 prvih poljubaca… bar sa muškarcem pored kojeg se budi Benom (Colin Firth) koji kaže da je njen suprug.

Tu je i misteriozni doktor Nesh koji pokušava sa novim metodama da izleči Christine ali tako da o tome njen suprug ne zna ništa. Istovremeno, Christine počinje da se priseća kobne noći u kojoj je neko pokušao da je ubije.

Okej…zar ovo ne deluje baš interesantno  ? Kako se samo niko nije setio da napiše roman po ovakvoj priči ? Ups…izgleda da jeste… “Before I Go To Sleep” je upravo i snimljen po istoimenom romanu i kažu, bestseleru, S.J.Watson i nema sumnje da je roman mnogo bolji od ovog filma. Jednostavno mora biti jer je ekranizacija baš loša.

Jafin sin, pardon, Joffein sin Rowan se ovde obrukao jer je dopustio da njegov scenario i režija načisto upropasti svu napetost i zanimljivost koja je mogla biti iskamčena iz početnog predloška. Ajde što ovo nije napeto ali Joffe Rowan uspeva da napravi film od jedva nekih 90ak minuta koji izgleda bar 20 minuta duži nego što je potrebno.

Svaka čast i Firthu i Kidman na ulogama jer su uspeli da nam svoje papirne likove učine za nijansu realnijim. Pogotovo se ovo odnosi na Firtha kojeg mi  je u pojedinim trenucima bilo stvarno žao zbog lošeg teksta sa kojim se morao izboriti.

btw. “Before I Go To Sleep” ima toliko jednostovan “twist” da sam ga jednostavno prevideo te me je baš (pozitivno) iznenadio. Opet, ono što sledi nakon njega a naročito patetično bljutava završica dodatno snižava krajnju ocenu.

Na skali od (1-6) ocena: 2
recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.