Lethal Weapon aka Smrtonosno oružje (1987)

Kada sumnjivom smrću nastrada ćerka njegovog ratnog (Vijetnam) prijatelja, detektiv Roger Murtaugh koji se nalazi pred mirovinom, odlučuje da taj slučaj istera do kraja. Kao pomoćnik mu stiže neobuzdani Martin Rigs i zabava može da počne.

Američki glumac Mel Gibson svoju uspešnu američku karijeru je započeo 1987 godine sa filmom “Lethal Weapon” režisera Richard Donner-a.

Pretpostavljam da je vama, mlađim gledaocima, ova početna rečenica totalno misteriozna. Pre svega, pojma nemate ko je Gibson Mel.

Ovaj izuzetno talentovani autor (čovek se osim glume bavi i režijom) je poslednjih 15-ak godina CANCELOVAN. On vam je, deco moja, jedan od prvih žrtava “CANCEL” kulture.

Za oni koji to ne znaju, cancel culture je novi, trenutno super aktuelni, pokret koji služi da svakog ko ne zadovoljava proklamovana pravila i vrednosti zauvek obriše sa lica zemlje. Tako što će mu, zbog njegovih izjava, grehova prošlosti, nekih twitter poruka ili zbog toga što nije jednom prilkom pokupio izmet svog kućnog ljubimca, zauvek zatvoriti sva profesionalna vrata. 

Što se tiče Mela, njegov glavni greh beše alkohol i to što je, navodno, jednom prilikom onako pijan divanio neke aniti semitske poruke. Mada, ne sporeći njegov alkoholičarski problem, glavni razlog što su Mela cancel-ovala beše taj što je čovek konzervativac, katolik i što je napravio ono “Stradanje Isusa Hrista“.

Zanimljivo je da je jednako smetao i republikancima (bio je protiv rata u Iraku) ali i demokratama (protiv Bil Klintona) te je njegovo potonuće (u piće) dočekano drage volje sa obe strane spektra.

Elem, raspisah se i previše o nečemu što nema veze sa ovim filmom, ali pošto je ovo prvi tekst o Melu, red je da vas upoznam sa ovim australijskim glumcem. Australijskim ?

U zemlji kengura

Da, mada rođen u Americi, nakon što je porodično kao klinac prešao u zemlju kengura, tamo je započeo i ostvario izuzetnu uspešnu karijeru. Iza sebe je već imao popularnu trilogiju o Mad Max-u, nekoliko izuzetnih dramskih ostvarenja u filmovima Pitera Vira (Galipolje i Godine opasnog življenja) ali i par, ne baš finansijsko uspešnih, filmova koje je snimio u Americi (poput napr. Gospođice Sofel).

I onda je 1987 godine, “Smrtonosno oružje” poharao američki box-office a Gibson postao jedna od najplaćenijih, najvoljenijih i najisplativijih holivudskih zvezda.

Niko nije očekivao da će tandem ludog i samoubilačkog Martina Rigsa i smirenog i očinskog Roger Murtaugh, sa skromnih 15mil $ budžeta, postati tako veliki planetarni hit i započeti franšizu dugu 11 godina (i 4 filma), koja je nedavno imala i (ne baš uspešnu) TV verziju. S’vremena na vreme se pojavljuju priče i o petom delu ali čisto sumnjam da će se on ikada ostvariti.

Scenario je napisao Shane Black koji je nakon njega postao “vruća” roba u Holivudu o koga su se otimali svi studiji. On ima sve karakteristike njegovih budućih (i boljih) scenarija.

’80, doba kada su snimali filmove o dobrim policajcima

Sočne dijaloge, okrutne i hiperstilizovane negativce, red humora+red akcije… Režija Richard Donnera (The Goonies) je uglavnom rutinska ali uspeva da napravi nekoliko vizuelno spektakularnih scena (napr. čitav onaj segment u pustinji). Takođe, čini mi se da je upravo on osoba koja uspeva da drži pomalo neoubuzdanu maštu Shane Black-a te film, uprkos par komičnih elemenata, snažno jezdi akcionim vodama.

U pitanju je prilično “gritty” akcijaš bez milosti za svoje aktere, surov i beskurpolozan.

Naravno, glavni razlog što je “Lethal Weapon” doživeo toliki uspeh jeste hemija između Gibsona i Danny Glover-a.

“Lost Boys” pre neki dan preminulog režisera Joela Schumahera se daje u bisokupu u pozadini

Ludački perfomans Mel Gibsona u ulozi policajca kome nije stalo do života nakon smrti voljene supruge uz kontrast mirnog porodičnog detektiva Glover-a koji je pred penzijom je bila glavna formula uspeha.

Egzotičnog plavokosog negativca (pomoćnika glavnog negativca) glumi Gary Busey koga je ova uloga etablirara u jednog od najpoznatijih loših tipova koje će uglavnom glumiti u nastavku svoje karijere.

“Lethal Weapon” je samo jedan od niza budy-cop filmova iz osamdesetih. Postoje i bolji (48 časova sa Edi Marfijem i Nik Noltom mi odmah pada na pamet) ali i znatno slabiji od tog, nekada omiljenog, akcionog podžanra.

Ako me pamćenje dobro služi nastavak “Lethal Weapon” koji je snimljen dve godine kasnije je i najbolji iz ovog serijala, ali o njemu nekom drugom prilikom.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.