GetAWAY (2020)

Ko je zapalio žito ?

Ako vas baš interesuje kako je nastao ovaj film slobodno proguglajte (ova reč je preuzeta iz “Vukovog rečnika”, izdanje 1818), mene mrzi.

Pošto su glavni junaci studenti nekakve filmske škole pretpostavljam da je i u pozadini ovog horora upravo nekakva studentska vežba. Hoću reći, sve ovde deluje neprofesionalno ali ipak bolje od amaterskog. U stvari, jedan od razloga što nisam guglovao ništa o njemu je upravo taj da ne bih “oskrnaveo” glavni utisak koji sam imao o njemu… a on je, ipak, pozitivan.

Grupa prijatelja krenu na neko izolovano mesto (“Kućerak u Sremu”) da bi tamo snimili studentsku vežbu/film, koji je, naravno, horor. A tamo ih čeka stvarni ubica sa maskom i slasher može da počne.

U stvari, slasher počinje odmah na početku jer je prva žrtva, još pre puta, profesorka, te smo sigurni da se među ovim putnicima ka toj “fatalnoj”, “poslednjoj” destinaciji krije počinilac.

[my_movie_db id=713828]

“GetAWAY” u prvih 30-ak minuta (od oko 80) deluje iznenađujuće dobro imajući u vidu, kako bar ja mislim :), da je ovaj film nastao.

Dijalozi nisu genijalni ali su interesantni i dobri, gluma nije šekspirovska ali je funkcionalna, i sve do prvog ubistva na toj lokaciji sve je obećavalo da će ovo biti pristojan slasher.

O da…ubistva….Veoma su traljavao snimljena. Ne znam zbog čega… to bi valjda trebalo da bude i najlakši deo posla. U “GetAWAY” su te scene sve nekako zbrzane,umrljane, konfuzne…

Nekako se mi i “oporavimo” nakon tog prvog klanja ali, kako se film bliži kraju, i broj leševa se uvećava, a nakon već bezveznih scena ubistava slede već klasične zamke i problemi ovakvih filmova od kojih pate i oni znatno bolji. Logika (tj. nedostatak) se valjda objašnjava panikom a krajnje razješnjenje misterije, mada manje korišćeno, i dalje nije dovoljno originalno i interesantno.

Tome doprinosi očigledno i ograničeni talenat (ili mladost) glumaca koji svojom interpretacijom ne uspevaju da prodaju loš scenario.

Na kraju, ipak i više nego solidna ocena…ako vi ne izguglate da je ova ipak pokušaj grupe profesionalaca a ne entuzijasta.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.