Orphan: First Kill aka Siroče-Prvo ubistvo (2022)

Ako već i želite da pogledate neko "Siroče" pogledajte originalni prvi deo. Ovaj prekočite...ma, preskočite i čitanje ove recenzije...

S’ vremena na vreme, osim što neko živi na sunčanoj strani ulice, pojavi se očigledni treš film koji iz nekih razloga doživi neverovatnu popularnost. “Orphan: First Kill” nije od tih treš filmova.

Ko se još seća originala ?

Mada, priznajem, bio sam zapanjen, kada sam ga odgledao, sa određenim veoma pozitivnim reakcijama na ovaj nastavak, tačnije prequel (ono što se desilo pre originala), filma “Orphan” iz daleke 2009 godine.

Ako ga niste gledali evo vam glavnoj spojlera. Siroče je u stvari 32 godišnja žena koja pati od retke bolesti pa izgleda kao da ima 9 godina…plus je psihopata, manijak i ubica…

Prvo siroče i nije bilo loše…

Taj prvi film imao je svakako svojih draži. Pre svega, osim tog apsolutno neočekivanog twist-a, u glavnim ulogama je imao Veru Farmigu i Petera Sarsgaarda koji su uvek pouzdani, a i Isabelle Fuhrman je tada imala tek 12 godina te je svakako mogla glumiti (i to veoma dobro) navodnu devetogodišnjakinju.

Kako pretvoriti 25 godišnjakinju u devojčicu ?

Isabelle Fuhrman i ovde glumi devojčicu Ester (još mlađu jer se ovo sve dešava pre prvog filma). Mada je sasvim vidljivo da ni sva tehnologija sveta ni (kako kažu nekorišćeni) CGI de-aging ne mogu da od jedne 25-godišnjakinje (a toliko godina ima Fuhrman) da naprave osmogodišnjakinju Fuhrman je ubedljivo i najbolji deo ovog filma.

Apsurdnost čitave situacije (jer od početka znamo da Ester ima 30 a ne 8 godina), uz one standardne najgore horor klišeje tipa “naravno da ti je iza leđa”, daje “Siročetu sa prvim ubistvom” (btw. totalno besmislen naslov jer će Ester to “prvo” ubistvo u nizu koji sledi učiniti odmah na početku prilikom bekstva iz sirotišta/ludnice u Estoniji) ipak dovoljno draži da zadrži pažnju u prvih 40ak minuta filma.

“Neverovatni” twist

Onda se odigra taj, kako ga neki hvale, fenomenalni twist (jer mora, zar ne, imati neki twist ?) koji već postojeću apsurdnost zapleta totalno izvrne u nešto toliko besmisleno i karikaturalno da umesto straha i tenzije kod gledalaca izaziva zevanje i humor (u najgorem smislu).

Jedva sam nekako izgurao do kraja…

Možda je od samog filma jedino još gora Julia Stiles u ulozi pomajke koja pomisli da je Ester u stvari njena davno nestala ćerka pa je, bez neke provere, primi u dom…

I ne, nije Julia Stiles loše odglumila. Ona možda i najbolje zna da glumi u jednom treš filmu (koji bi u neka davna i bolja (filmska) vremena išao direct to DVD/Video a ne, kao kod nas, prvo prikazivan u bioskopima ).

Problem je što to drugi glumci to izgleda ne shvataju pa se kao trude da budu ozbiljni… Mnogo bi bilo zabavnije da su imali stav gospođe Stiles “Boli me kita…za ovo…ako me neko i pita…bitna je kinta”.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.