The Curse of the Werewolf (1961)

Bako, bako, zašto su ti oči tako velike ? Da bolje vidim trenutak kada se vukodlak pojavi...ako pre toga ne zaspim.

Priča, kao i svaka bajka sa vukodlacima, počinje sa „Nekada davno“ a nastavlja se sa „..u 18 veku u Španiji,  bio jednom jedan prosjak. Stigao je na dvor kod jednog groznog markiza (nije De Sad) koji je upravo proslavljao venčanje sa lepotinjom i više nego upola mlađom od njega. Prosjak se nadao da će hrane biti ali se nadao nije da će je ovako teško dobiti…”

I tako ja sedim i gledam ovo venčanje i markizovo iživljavanje nad jadnim prosjakom i pitam se kad će taj vukodlak. Al ne lezi vraže vukodlaže, markiz prosjaka baci u tamnicu i to višedecenijsku a jedina mu družba beše jedna mlada, lepa  i nema kućna pomoćnica (Yvonne Romain) koja se sažali na starca. Povremeno mu donosi neku hranu a zahvaljujući njenom dubokom dekolteu na vukodlaka u tim trenucima i ne mislimo.

Kao što znamo, bez staraca nema udaraca, te prisustvujemo jednoj pa potom i drugoj nasilnoj sceni (ovog puta u tami podzemnog kazamata matorog (još živog)  i opakog markiza). Izmučena služavka nekako se dočepa slobode i duboke reke iz koje je spasi, ispostaviće se, naš narator priče.

Vukodlaka ni od korova (a ni iznad krovova) a već pola filma prošlo.

Kada nam se Yvonne porodi, nažalost, ona se ne preporodi. Ne samo da na porođaju umre nego i njen dekolte ostade zauvek misterija (čije srce njena bluza krije). Vukodlaka i dalje nema. Pomislih, to je u stvari to, prokletstvo vukodlaka. Njegovo prokletstvo je to što ga nema… a koga nema bez njega se mora.

Elem, za nekih desetak minuta od dečaka postade mladić (Oliver Rid) i konačno, pri kraju filma, prokleti vukodlak se pojavi…plačući.

„Prokletstvo vukodlaka“ bi bio zabeležen samo kao jedan od bezbroj horor filmova koji su nastali u tom periodu u Hammer  produkciji. Bio bi samo  jedan od mnogih filmova vrhunskog zanatlije (i nikada dovoljno priznatog) Terence Fisher-a koji je zvanično režirao čak 50 filmova što je neverovatan podatak ako znamo da je sve te filmove režirao u periodu od 26 godina (1948-1974) (debitovao je u 44 godini, pre toga je bio montažer).

Ipak, „The Curse of Wearwoolfs“ se izdvaja po tome što je u pitanju prvi film, prva glavna uloga, čuvenog problematičnog ali nesumnjivo i harizmatičnog glumca Olivera Rida. To je i jedini razlog što bi ste možda i pogledali ovaj film.

 

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.