You aka Ti (2018-?) prve 4 sezone

Izbindžovao sam kompletan "You" ovih dana. Da li je vredelo ?

Ako još uvek niste pogledali “You” u ovom “kratkom” tekstu daću vam nekoliko razloga zašto da to učinite ili možda i ne.

[imdb]tt7335184[/imdb]

Ljubitelji “Dexter”-a pronaći će u “You” mnogo toga što bi moralo da im “prija” (na jedan bizarno deksterovski način).

I ovde imamo kao glavnog junaka sociopatu i serijskog ubicu koji je, za razliku od Dekstera, radnik u knjižari (a ne forezničar kao Dekster). Kao i Michael C. Hall (Dekster) i Penn Badgley (Joe Goldberg) je apsolutno harizmatičan u glavnoj ulozi i jedan od glavnih razloga što sam nekako uspeo da izguram do samog kraja tj. do kraja četvrte sezone (kažu da nas definitivno poslednja čeka naredne godine).

Kao i Dexter i “You” je zasnovan na romanima (autorka je Caroline Kepnes) i kao i Dexter i “You” progresivno je sve gori i gori kako protiču sezone samo što se to Deksteru dešava od pete (neki bi rekli, a i ja sam među njima, da je četrvrta sezona Dekstera i ponajbolja) a “You” već od prve.

Sezona 1

Očekivano, nažalost, ovo je najbolja sezona serije “You”. Da li je to zbog toga što se jedina gotovo u celini zasniva na prvom istoimenom romanu te su i svi karakteri/likovi veoma jasno definisani/prikazani ? Da li zbog toga što je sama priča, ma koliko neverovatna ne samo zbog samog zapleta već pre svega činjenice da je glavi junak totalni manijak i neko ko ne preza koga će ubiti da bi sačuvao svoju slobodu ili ostvario svoju nameru (za razliku od Dekstera koji se ipak vodi svojim kodom i trudi se da tamani samo još veće manijake kojima zakon ne može ništa) a da nam je i takav opet, na neki suludi način, simpatičan.

Elem, ovo ni u jednom trenutku ne doseže “visine” Dexter-a ni po priči ni po glumi ni po realizacije te mu svakako bilo kakvo poređenje sa njim ide na štetu. Ipak, uprkos raznim glupostima i nekim gotovo negledjivo lošim epizodama (napr. čitava ona gde se rešava sudbina Peach je smehotresno loše urađena) ova prva sezona ima dva dobra centralna karaktera i njihov “story arc” je logično izveden do samog kraja.

Na skali od (1-5) ocena: 3

Sezona 2

Već sezona dva otkriva glavni problem koji ova serija ima. Kako i dalje nastaviti priču sa Joe Goldbergom a da nam on i dalje bude “simpatičan” barem dovoljno toliko da ga pratimo u novim “pobedama”.

Rešenje koje su našli nije uopšte originalno. U pitanju je reciklaža prve sezone sa nekim dodatnim detaljima (plus na novoj lokaciji jer je Njujork smenio Los Anđeles). Da bi ovo funkcionisalo potrebno je pronaći nove dovoljno zanimljive karaktere (i glumce) što “You” uspeva da uradi.

Nalazimo se dobroj poznatoj teritoriji te ako ste i vi (kao i ja) manijaci poput Joe i odmah kada vam se neka žena ljubazno nasmeši to je zbog toga što se naravski smrtonosno zaljubila u vas, volećete i ovu sezonu. Barem do poslednje dve epizode kada se desi jedan radikalni twist koji, barem meni, totalno uruši “zadovoljstvo” koje me je vodilo u prethodim epizodama.

Na skali od (1-5) ocena: 3-

Sezona 3

Ako već niste prihvatili smer u kojem vas vodi ova serija ova sezona bi trebala da bude jasna prekretnica za vas “neodlučne” da li je i gledati dalje. Naime “You” u ovoj sezoni bez ikakvih stega, oberučke, prihvata farsu i satiru i možete odmah da isključite mozak i logiku jer je više nema.

Glavni razlog što će te je odgledati do kraja jeste suludi, suludi zaplet i preterano preterani (over the top) niz sekvenci i scena koje ne možete ni zamisliti. Neke od njih su stvarno smešne i “ne verujem šta ja to gledam”. “You” uspeva da ovde često veoma dobro primeni ono staru sintagmu da je “ovo toliko loše da je u stvari dobro”.

Na skali od (1-5) ocena: 2+

Sezona 4

Poslednja sezona je i najgora. Ni ludosti ni eskcentričnosti ovde ne pomažu. Ne pomaže ni to što suštinski nije nimalo originalna jer direktno kopira jedan od zapleta iz kasnijih sezona Dekstera koji je i u Deksteru bio loš a kamoli ovde.

Takođe, toliko je poslednjih godina prežvakana i satirizovana tema “i bogati plaču” da mi ne treba tako nešto u “You”.

Način na koji se završava ova sezona i gde nam odvodi Joe je nešto što mi gotovo definitivno gasi želju da pogledam i prvu epizodu predstojeće pete (završne) sezone.

Opet, ne mogu da ništa obećam… kao što ne mogu da prestajem da pijem koka kolu mada mi apsolutno škodi…. a ovo čak nije ni Coca Cola već neka jeftina kopija.

Na skali od (1-5) ocena: 2

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.