Dark Shadows (2012)

Vizuelno Tim Barton je uvek bio spektakularan ali... ?

Svi znamo kako izgledaju filmovi Tima Burtona. Prava gozba za oči. U ovom konkretnom slučaju, gozba glavnog junaka Barnabas Kolinsa (standardni Johnny Dep) je krv. Barnabas  je vampir. I to vampir koji nikada nije slušao grupu Vampiri i nikada, o užasa, nije čitao “Bozzu Vampira iz Zemuna”.

Za one koji ne znaju (i mrzi ih da googlaju) “Dark Shadows” je bila popularna dnevna sapunica na ABC tamo negde krajem šezdesetih prošlog veka. 

*

Te “Daytime Soap” serije se nikada nisu primili kod nas. Bilo je par pokušaja da se i našem gledalištu prikažu neke od njih. “The Young and the Restless”  i “All My Children” su neke koje mi padaju na pamet, ako me i pamćenje dobro služi jer pamet sigurno ne, da su prikazane na nekoj od ovdašnjih televizija.

 Tada je naš narod, kao i uvek, izabrao ono najbolje, pa su te naivne američke sapunice zamenile genijalne  meksičke i venecuelanske,  a evo vidimo da su nam poslednjih godina  postale drage i turske i indijske. Što jeftinije to bolje.

Činjenica da se daytime serije upravo zovu tako jer se emituju svakodnevno svakako da utiče na njihov kvalitet jer je potrebno napisati scenario za preko 300 epizoda godišnje. Produkcijski one takođe ne mogu da budu raskošne i zbog toga se maksimalno koriste enterijeri i siromašna scenografija. Neke od njih su emitovane i više decenija (“All My Children” napr. čak 41 godinu). Mnogi slavni glumci su započinjali karijeru upravo u takvim serijama. Dovoljno je da pomenem napr. samo Leonarda DeKaprija, Džulijen Mur, Bred Pita, Demi Mur…

*

“Dark Shadows” se emitovao samo pet godina ali i za to kratko vreme (za “daily soap” standarde) stekao je kultni status zbog toga što je imao te natprirodne elemente pa su kroz serijal prodefilovali i vukodlaci, zombiji i razna druga “stvorenja noći” a bavio se i klasičnim SF temama poput parelelnih dimenzija. U svakom slučaju original “Dark Shadows” bio je sve samo ne parodija. 

A ovaj film iz 2012 godine je upravo to. Parodija. 

Početak je zavodljiv i ubedljiv. U tih prvih 30-ak minuta Burton nam prikazuje sav svoj raskošni vizuelni talenat i gradi sliku/atmosferu koja nam obećava mnogo,mnogo bolji film od onog koji nam je na kraju predočen. I kao što je veliki uspeh serijala “Dark Shadows” započeo kada se u drugoj godini emitovanja pojavio lik ukletog/prokletog/zavodljivog vampira Barnabija tako je i pad filma “Dark Shadows” upravo započeo u trenucima kada se na ekranu pojavio Džoni Dep. Da odmah budem jasan. Nije ništa kriv Dep. Jednostavno film/scenario nakon njegove,mada prilično hororične početne pojave, kreće putem komedije i likovi od kreatura se pretvaraju u karikature.

Vizeuelno “Dark Shadows”  do kraja ostaje lepo snimljen film ali se jednostavno ruši ispod prevelikih ambicija na kojem je projekat izgleda započet. Niti je dovoljno smešan da bi bio komedija, niti je dovoljno strašan da bi ga smatrali hororom. 

Sa relativnim (ne)uspehom na blagajnama i lošim kritikama “Dark Shadows” je zacementirao svoju zlehudu sudbinu a ideja o potencijalnim nastavcima je napuštena. Ovog puta, mislim, sasvim zasluženo. 

Režija: Tim Burton

Glume: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfieffer, Helena Bonham Carter, Jonny Lee Miller

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.