La Mante aka The Mantis (2017)

Niz groznih ubistava potresa Francusku. Žrtve su ubijene na način koji je karakterisao serijskog ubicu "La Mante". Problem je što je ona već 25 godina iza rešetaka.

Kerol Buke (Carole Bouquet, većina je pamti kao Bondovu devojku u “Samo za tvoje oči”) je “The Mantis”, serijski ubica, koja je dvadesetak godina ranije, na razne grozomorne načine, pobila niz muškaraca. Kada se ubistva počinju ponavljati od strane nekog kome je “La Mante” životni uzor, pokazaće se da je “The Mantis” prava osoba koja može pomoći da se uhvati njen “Kopirani mačak” tj. Copycat, odnosno imitator “La Mante”-a. Ona ima samo jedan uslov. Jedinu komunikaciju sa organima gonjenja mora imati sa njenim sinom koga nije videla poslednjih 25 godina. Za divno čudo, taj njen sinčić, ta momčina (Fred Testot) je postao policajac i profesionalno se bavi uterivanjem kriminalaca. Zamislite na šta bi ova serija ličila da se umesto detektiva, njen sin odlučio za karijeru napr. Pekara ili cirkuskog klovna ?

U svakom slučaju siguran sam da bi serija bila originalnija. Ovako je “La Mante” (ili što bi Englezi rekli “The Mantis”) kombinacija “Haniballa” (tačnije, Hanibal Lektora iz filma “Kad jaganjci utihnu”) i napr. “Followinga“.

Osim što zaplet nije nimalo originalan, drugi osnovni problem koji sam imao je glavni muški glumac. Da li je do same uloge ili upravo do njega (Testot Freda) ali ni u jednom trenutku nisam poveravao u njegov lik.  Takođe, rešenje misterije je tako tipično za ovakve krimiće u poslednjoj deceniji da mi je postalo već malo degute (odlična francuska reč srpskog porekla dégoûté  🙂 )

Opet, sa druge strane (meseca), u pitanju je sasvim solidna produkcija, ostali glumci su i više nego korektni, ima samo šest epizoda a fanatični ljubitelji misterija  bi mogli u ovome da bar povremeno uživaju. Preporuka za gledanje ? Ako ste se uželeli francuskog jezika sa tipično američkim zapletom i skandinavskim šmekom možda je ova ipak serija i za vas….

btw. ima odličnu uvodnu špicu

 

Na skali od (1-5) ocena: 3-

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.