The Big Clock (1948)

Naš junak, nevino osumnjičen za ubistvo, mora da se izbori sa gomilom dokaza koji direktno upućuju na njega ali i sa kratkim vremenom koji mu stoji na raspolaganju za spas.

George Stroud (Ray Milland)je vrhunski novinarski istraživač i urednik “Crimeways” magazina, jednog od mnogih beskrupoloznog novinskog magnata Earl Janotha (Charles Laughton).  Kada Janoth u nastupu gneva ubije svoju ljubavnicu, sticajem okolnosti George postaje glavni osumnjičeni ali i istovremeno onaj koji dobija zadatak da (raz)otkrije samog sebe.  Kreće besomučna potera/potraga protiv vremena i dokaza koji sve više ukazuju da je George krivac.

Ovaj, uslovno rečeno, klasik noir filma premijerno prikazan pre 70 godina nije previše izgubio na svojoj draži protokom vremena. I dalje je to zabavan triler sa nekoliko veoma efektnih (povremeno i urnebesno dobrih) epizodnih likova, poput napr. slikarke Louise Patterson (Elsa Lanchester).

Svaki njen momenat u filmu je dovoljan razlog gledanja ovog filma. Ipak, “The Big Clock” poseduje tu naivnost zapleta tipičnu za taj period te ti duhoviti pasaži remete samu strukturu filma (zato rekoh da je ovo uslovno noir). Galerija epizodista je interesantna ali oni uglavnom služe za komične predahe te tenzija često splasne što nije dobro ako nam je cilj da napravimo adrenalinski triler u kome strepimo za sudbinu nevino optuženog glavnog junaka. Naravno, u to doba, pojam adrenalinskog trilera nije ni postojao pa je jasno da je namera bila da se napravi nešto što je dovoljno interesatno i zabavno tadašnjoj publici i “Big Clock” takve ambicije uglavnom i opravdava. Adrenalinu ne doprinosi ni to što je Ray Milland narator ove priče jer zaplet/film započinje trenutkom kada se njegov lik sakriva u veliki sat na ulazu zgrade u kojoj je smeštena novinska imperija a zatim se radnja vraća na događaje od pre 36 sati.

Charles Laugthon je vrhunski glumac ali ovde je njegov lik negativca i previše karikiran i teatralan (teatralnost, tačnije tadašnji stil glume, je još jedna odlika te epohe).

Takođe, sam rasplet je zbrzan i pojednostavljen ali i to je odlika većine filmova iz tog doba.

1987 godine snimljena je nova verzija/rimejk ovog filma pod nazivom “No Way Out“. U pitanju je znatno ambicioznija i uzbudljivija priča u kojoj je originalni glavni glumački tandem zamenjen sa Kevin Costnerom/Gean Hackman a mesto radnje je prebačeno u ratnu mornaricu (u doba hladnog rata). Mada je rimejk verzija bolja prekomplikovani završetak prosto čezne za naivnim ali sasvim zasluženim raspletom koji je imao “The Big Clock”

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.