The Following (2013- 2015)

Retko pametna TV serija. Kada to kažem pre svega potenciram prvu reč. Retko.

U danima kada je Fox doneo odluku da ovom svom čedu podari i drugu sezonu napisani su ovi redovi. Biću maksimalno kratak jer The Following za ovih svojih sedam epizoda nije zaslužio da se o njemu puno  zbori. Tvorac serije je Kevin Williamson, zanimljiv autor-scenarista  pa tako u njegovom opusu nalazimo i odlična dela poput  napr. filma Scream (mislim pre svega na prvi deo) ili katastrofe poput filma Cursed. Na planu televizije Kevin nam je podario kultni Dawson’s Creek serijal i takođe, ako ništa drugo pretežno zanimljiv (što u ovom slučaju znači da je delimično dosadan) The Vampire Diaries.

“The Following” nije niti zanimljiv niti će postati kultni bez obzira što  ima veliku zvezdu u vidu Kevin Bacona (kome je ovo prvi TV projekat) i relativno intrigantan  ali i neverovatan zaplet  (serijski genijalni ubica koji iz zatvora (?!) uspeva da stvori mrežu svojih sledbenika). Kao početna ideja, na papiru, verovatno je ovo delovalo kao zanimljiva premisa.

 Ipak, pamtim ga najviše po tome koliko je iritantan u svojoj gluposti a klišei za klišeom ubijaju svaku draž gledanja.

Ne sećam se da sam u nekoj američkoj seriji gledao gluplje pripadnike snage reda (od FBI preko policije i saveznih maršala).

A način kako se uvek negde zgodno nađe pripadnik (sledbenik) ‘sekte’  glavnog psihopate (James Purefoy) je tek za posebnu priču.

U svakom nezgodnom trenutku za sprovođenje ‘grand master’ plana velikog vođe, budite sigurni da negde u nekom žbunu čuči neki njegov, takođe psihopata, follower koji će se potruduti da niko ne poremeti šemu.

A pošto nam sledi novih 15 epizoda sledeće godine uveren sam da će nam scenaristi prirediti to zadovoljstvo da nam ništa ne razreše u preostalih 8 epizoda.


Mada i nema tu nešto mnogo da se razmrsuje…


Na skali od (1-5) ocena: 2


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

ŠTA JE BILO POSLE: Serija je doživela i treću sezonu uprkos konstantnom padu gledanosti. Nisam pogledao ni jednu epizodu nakon ovih prvih sedam ali sam povremeno čitao sadržaje. Čak su u trećoj sezoni uveli nekakvog novog negativca ali uprkos svim promenama “The Following” ostaje jedna urnebesno neinteligentna TV splačina.

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.