Realna priča (2019)

Nema realnih razloga da vam se ovaj film ne dopadne

Toliko toga sam uspeo da pogledam ovih nedelja zahvaljujući ovim “sretnim” svetskim okolnostima da ako budem pisao dugačke tekstove nikada neću stići da ih ovde zabeležim. Realno, bila bi prava šteta ako se to desi.

Realno, ovih jedva devedesetak minuta, filma “Realna priča” nudi, realno, pregršt finih komičnih momenata uz nekoliko stvarno urnebesnih. I mada je realno da u nastavku teksta i dalje često koristim tu reč, realno je da je to glupa fora.

Glavni junak je glumac po imenu Veljko Radisavljević (Gordan Kičić koji se ovde oprobao i kao režiser a vala i scenarista) koji po svemu sudeći doživljava ozbiljnu krizu srednjih godina. Brak mu se raspada, ćerka je prestala da govori, bez prave karijere u pozorištu ili na TV/filmu. I naravno, nije Veljko kriv…krivi su svi oko njega. Njegova supruga (Nina Janković), njegov otac (Branimir Brstina), njegove kolege…Krivo je i animirano prase iz TV reklame.

Ova naša savremena komedija, uspeva da, zahvaljujući pre svega raspoloženim glumcima, da bude veoma pitka i prijemčiva. Nema ovde psovki u svakoj drugoj rečenici a tada i kada su upotrebljene služe svojoj svrsi.

Kompletna scena sa socijalnom radnicom koju glumi Gorica Popović može bez problema da se svrsta u vrhunce srpske komedije (a znamo da bar tu imamo baš jaku konkurenciju)

Ne bih previše o zamerkama. Oseti se napr. da su pojedini momenti i odluke naših junaka nedovoljno dobro objašnjeni ili bolje rečeno “nategnuti”. Takođe, ovo je skromna produkcija, te ne mogu previše zamerati nekim totalno nerealnim vizuelnim situacijama poput napr. praznog parkinga ispred firme, pustih bolničkih hodnika i sličnih kompromisnih rešenja.

Gluma Gordana Kičića me je često nervirala (naročito kada je “izigravao” Al Paćina) ali me je svojom ulogom u “Senki nad Balkanom” načisto kupio. I ovde mu ovaj lik, što se ono kaže, baš stoji.

Možda neke šale i nisu uspele, možda povremeno škripi radnja ali realno je da je “Realna priča” jedno solidno ostvarenje srpske kinematografije. Jedva čekam da se obećana 10-to delna serija pojavi ove godine na RTS. Gledaću je sa uživanjem.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +/4-

O seriji u dva teksta…Prvih pet epizoda je znatno proširena verzija filma (Mama i tata se igraju rata (2020)) a završnih pet je jedna sasvim nova priča (Mama i tata se igraju rata (2020) – kompletna sezona)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.