Death Sentence (2007)

Da li je osveta jedina opcija kojom se može zadovoljiti pravda ? O osveti i posledicama osvete su teme kojima se bavi ovaj film.

 U susret novoj verziji “Death Wisha” (sa Bruce Willisom) ponovo pokrećemo  čuveni serijal “Vigilantes on the run” koji je bio jedan od najgledanijih na prošlom blogu. Za sve Vas troje koji ste ga već odgledali a i sve Vas nove (bar još troje) prvo ćemo reprizirati prve tri epizode o usamljenim osvetnicima (u savremenim filmovima) koji preuzimaju zakon u svoje ruke.   Na redu je druga epizoda:

Ta 2007 godina pokazala se kao veoma plodonosna za filmove o usamljenim osvetnicima koji preuzimaju zakon u svoje ruke. Neke dve nedelje pre nego što je oskarovski ambiciozan The Brave One imao premijeru, pojavio se ovaj film, sa daleko skromnijim ambicijama ali, pokazaće se, gotovo istim dometom.

Ovog puta, umesto Jodie Foster, u glavnoj ulozi gledamo još jednog karakternog glumca Kevin Bacona, koji je svoju karijeru izgradio uglavnom na likovima dijaboličnih negativaca.

Režiser:  James Wan

Glume:   Kevin Bacon

                John Goodman

                Kelly Preston

Ovog puta Kevin Bacon glumi običnog pripadnika srednjeg staleža koji vodi normalan, gotovo savršen porodični život. Tragični događaj, jedne noći, zauvek će promeniti život i njemu i njegovoj porodici.

I ako Death Sentence ima sve odlike B filmova (od skromnog budžeta do ambicija)   James Wan (tvorac serijala Saw) je uspeo da ideju filma sprovede znatno konzistetnije od The Brave One. Mada oba filma jasno pokazuju kako postupci naših junaka nisu nimalo zabavni (kao što napr. uživamo u destrukciji koju vrši Čarls Bronson u serijalu Death Wish) niti laki, Death Sentence ide i korak dalje.

 Death Sentence nam prikazuje i posledice osvete, ne samo na psihu glavnog junaka (kao što nam to odlično pokazuje Jodie Foster u The Brave One) već na sve u njegovom okruženju. Dramatični, gotovo šokantni završni deo filma je veoma hrabar, nestandardan za ovakav tip filmova. Oba filma su nam na kraju  pružili svoj odgovor na pitanje da li je moralno i pravično uzeti pravdu u svoje ruke kada sistem zakaže, ali definitivno odgovor koji nam daje Death Sentence je daleko efektniji. 

 Ipak, sam film nije savršen, tempo i akcija često zastanu na pogrešnom mestu (napr. scena u kojoj banda juri Bacona, mada idejno odlična, jer se kompletno odigrava “pešački”, razreši se (i započne) na jedan neutemeljen, nelogični način koji odvrće publiku od nekakve kvazi realnosti-dokumentarnosti na kojoj Wan insistira). Takođe, sam kraj filma, ta završna scena mada daje nekakvo zasluženo zadovoljenje i gledaocima i glavnom junaku, opet je poprilično nerealna.

I kao što je završnica “ubila” ocenu za The Brave One a opet, sjajna Jodie Foster, je izvukla, tako i za Death Sentence sledi ista ocena. 

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.