Hotel Beau Séjour (2017)

Još jedna odlična skandinavska misterija ovog puta ne stiže iz Skandinavije već iz Belgije.

Belgijska serija „Hotel Beau“ je miks trilera,tinejdžerske drame i klasične „Who Done It“ misterije kojoj je dodat još jedan, natprirodni, začin. I upravo taj začin, to,sa puno duha napravljeno  poigravanje sa duhovima i stereotipima na koje su nas navikle neke druge (pre svega američke) „natprirodne“ priče o duhovima, ono je što izdvaja ovu seriju od mnogih drugih.

To, i činjenica da je ovo jedna od retkih misterija koja se ne raspadne nakon razotkrivanja zločin(a)ca , i koja me je gotovo do poslednjeg momenta držala u nedoumici gde sve ovo vodi i ko je, u stvari, glavni krivac. Inteligentni zaplet praćen inteligentnim raspletom svakako zaslužuje ocenu više…

Glavna junakinja, tinejdžerka Kato, je ubijena odmah na početku. Prva scena upravo i započinje sa slikom njenog leša, krupnim kadrom njenih očiju i  zamućene bele rožnjače iz koje je upravo utekao život. A onda se dešava čudo. Zenice joj se vraćaju u normalu, Kato ustaje sa kreveta kao tek probuđena iz nekog strašnog sna ali veoma brzo otkriva da je ipak u pitanju grozna java. Otkrivši svoj leš u kadi hotelske sobe, dok neko pokušava na silu da otvori vrata, užasnuta Kato beži kroz prozor ka noćnoj tami.

Kato je mrtva ali i istovremeno živa, neka vrsta duha koga, otkriće se ubrzo, samo nekolicina odabranih (iz nekih, na početku, misterioznih razloga) mogu ne samo da vide, nego i da komuniciraju i imaju i fizičku interakciju.

Kato kreće u otkrivanje sopstvenog ubice (ili ubica) dok istovremeno, zajedno sa njom, pratimo i klasičnu detektivsku istragu koju sprovodi nova, mlada i neiskusna, Marion koja preuzima istragu od lokalne policije.

„Hotel Beau“ se tako, sa jedne strane, bavi već standardno opšte prikazivanom temom, strašnim zločinom u maloj lokalnoj zajednici koja, naravno, krije mnoge mračne tame, dok se sa druge strane, na jedan veoma originalan način, (u suštini sproveden uz veoma jednostavan scenaristički trik) poigrava sa natrpirodnim elementima i standardnim zapletima sa duhovima.

„Hotel Beua“ ima odlične glumce i realne likove (u smislu da možemo lako poverovati u njhove motive i postupke) i priču koja je konzistetno zanimljiva kroz svih 10 epizoda. Način na koji se završava sedma epizoda, taman kada smo se navikli na ovaj zanimljiv, ali i do tada lagodni koncept, zato deluje prilično šokatnto, i unosi nemir u gledaoce i udara temelje ka furioznoj završnici i konačnom razrešenju  misterije.

Odlična serija. Pogledajte je na vreme, dok se Amerikanci ne dosete i ne naprave neku svoju rimejk verziju.

 

Na skali od (1-6) ocena: 5

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.