Thanksgiving aka Crni petak (2023)

Ubica je upravo onaj na koga mislite.

Godinu dana nakon što se odigrao svojevrsni “spontani” masakr u prodavnici tokom velike rasprodaje neko, jednog po jednog, eliminiše one koje smatra odgovornim za smrt njemu dragih ljudi.

ili što bi rekli u reklamnom tekstu:

Posle nereda koji su se tragično završili na Crni petak, tajnoviti ubica inspirisan praznikom Dan Zahvalnosti izvršava teror na mesto koje je osnovalo taj praznik. Otimajući stanovnike jednog po jednog, ono što počne kao nasumična ubistva iz osvete uskoro postaje deo većeg, podmuklog prazničnog plana

Ko da je Google translator autor teksta koji se zvanično nalazi na bioskopskom sajtu…a ni sadržaj nije u potpunosti tačan

Nisam nikada bio neki preterani ljubitelj filmova Eli Roth-a (The House with a Clock in Its Walls aka Kuća magičnog sata (2018)). Više cenim ono što je činio i čini van njegovih režiserskih poduhvata tj. razne zanimljive intervuje/razgovore koje vodio sa napr. Tarantinom ili njegove dokumentarne izlete (poput napr. “Istorije horora”).

Ne mogu reći da mi je “Crni petak” vratio veru (koju nikada nisam ni imao) u Roth-a ali svakako je bolji od onog grozomornog rimejka “Smrtonosne želje“.

Prvi deo filma, događaj koji nas dovodi do osvete manijaka skrivenog ispod maske John Carver (prvog guvernera Plymouth-a), je i najinteresantiji i najbolji deo “Crnog petka”.

Ima tu crnog humora ima i efektnih scena za ljubitelje živopisnih čerećenja/odsecanja/uvrtanja delova ljudskog tela…i spolja i iznutra. Dakle, ako ne volite takve prizore nemojte gledati ovaj film a ako volite ovde imate finu ponudu.

Gina Gershon ima 61 godinu. Patrick Dempsey koji stoji iza nje 57… moram priznati da Gina izgleda mnogo bolje

Ima i nekoliko efektnih scena potere i slasher tenzije te na tom bazičnom nivou “Thanksgiving” svakako ima prelaznu ocenu.

Ono što ubija i tenziju i dinamiku je neverovatno drvenasta gluma gotovo svih u filmu. Naročito ovde mislim na glumicu koja tumači glavnu ulogu, devojku po imenu Nell Verlaque koja izgleda smoreno/tupasto tokom čitavog filma i čije reakcije ne odgovaraju gotovo ni u jednoj sceni onoj situaciji u kojoj se navodno nalazi.

Mislim, razvučeni blaženi osmeh kao reakcija na jednu (lošu) foru a nakon što je 15 sekundi ranije prisustvovala sceni u kojoj je morala da skuplja rasuta creva svoje drugarice je možda okej kada bi ovo bila prava izistinska crna komedija.

Nažalost to “Crni petak” ipak nije i svaki put kada pokušava da igra ozbiljno ne uspeva da bude ubedljiv i tada, hteli to ili ne, morate uključiti svoje sive moždane ćelije a onda nema šanse da ne primetite gomilu gluposti koje u filmu čine svi…od žrtava do ubice.

Opet, kada se te neke nečije moždane ćelije rasplinu po velikom ekranu u krvavoj ekstazi nasilja morate bar malo uživati u tome…ako ste normalni kao ja… to jest…ako volite ovakve filmove.

Daleko od klasika ali dovoljno profitabilno da već najavljuju nastavak za 2025 godinu.

Na skali od (1-6) ocena: 3/2+

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.