The House with a Clock in Its Walls aka Kuća magičnog sata (2018)

Već sam zaboravio da sam ga pogledao...

“Kuća magičnog sata” je jedan od onih filmova o kojima i nemam puno toga lepog reći a istovremeno nema mnogo razloga da ga i “napadnem”. Jednostavno, dva loša ovde ne ubiše Miloša, naprotiv, dva dobra ga spasiše.

https://youtu.be/540-50n6PFE

Miloš je ovog puta Eli Roth. Čovek koji je Slovačku zauvek obeležio kao omiljeno turističko mesto  uspeva da u 2018 godini ima premijere dva filma. Za razliku od “Death Wisha“, kome ni (uglavnom nezainteresovan) Bruce Willis nije mogao pomoći, ovde harizmatični dvojac, Jack Black i Cate Blanchett, na mišiće izvlači bar malo duha u ovom, pretežno bezdušnom, filmu..što je paradoksalno jer je kuća iz naslova prepuna duhova.

Scenarista “Kuće sa magičnim satom” je Eric Kripke koji nam je podario (meni veoma dragu) “Supernatural” seriju.  Od kada ju je kreativno napustio još nije uspeo ni da se približi tom uspehu a pogotovo kvalitetu.

Priču o siročetu Luisu koji stiže kod svog ujaka Džonatana i otkriva da je Džonatan (dobri) veštac a da je kuća u kojoj stanuje prepuna magije , sasvim (ne)moguće, bi u rukama talentovanijih autora, stvarno dobila magijski sjaj. Ovako, “The House with a Clock in Its Walls” je jedino magično dosadna fantazija u kojoj malo toga stvarno funkcioniše.

Nema ovde nekakvih velikih gluposti, štaviše, film se većim delom trudi da vam previše i ne upadne u oči, ali priča (bazirana na popularnom dečijem romanu iz 1973 godine) osim što deluje generički i neoriginalno, ima jedan užasno monotoni tok. Kad sama priča nije dovoljno interesantna uvek se nadamo da će nam karakteri upravo biti ti koji će nas očarati. Ovde, uprkos ponekom šarmantnom jezičkom nadigravanju između B&B (Blanchett i Black), likovi uglavnom ostaju samo mrtvo slovo na papiru…čak i kada ih (te mrtve) ožive.

Malo živosti, da ne kažem duha, “Kuća magičnog sata” konačno dobije u završnici ali to je suviše kasno da bi mu podario neku veću ocenu. Sa druge strane, ne vidim nekih većih razloga da se film neće dopasti najmlađima, mada ako već želite da priuštite svojim klincima filmski provod postoje znatno bolji dečiji filmovi, pa čak i trenutno na repertoaru….


Na skali od (1-6) ocena: 2 + (3-)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.