The Foreigner (2017)

Nisu znali da se sa ovim Kinezom ne sme kačiti...

“The Foreigner” je triler starinskog kova i to mu je istovremeno i najveća vrlina ali i mana. Kada to kažem mislim upravo na to da po svom stilu, postavci karaktera pa rekao bih i temi (IRA teroristi protiv Ujedinjenog Kraljevstva) ovaj film kao da je stigao iz nekog drugog vremena kada je ovakvih politčkih trilera bilo stvarno pregršt.

Za današnju publiku, naviklu na raznorazne (uglavnom prazne) spektakle prepune neverovatnih stripovsko-animiranih akcionih scena, “Stranac” iliti Kinez (film se bazira na romanu iz 1992 g. “The Chinaman”) deluje passé, dosadno i sterilno. Tom utisku pomažu i dva filmska veterana, legendarni Džeki Čen i exBond Pierce Brosnan koji današnjim klincima ne znače ama baš ništa.

Na sreću ima nas i starijih. Sporiji tempo filma i scenario jasne strukture i postavljenih likova (bez besmislenih obrta i  humorističkih odmorišta) meni je lično veoma prijao. Dal’ zato što sam i ja mator ali ozbiljnost “The Foreigner”-a (u prvih par minuta se odigra tragedija koja jasno razmesti sve aktere na ovoj “šahovskoj” tabli) izdvaja ovaj film iz mora sličnih. Ovo je pre svega drama (uz dramatično naglašenu dramsku ulogu Džekija Čena bez njegovih poznatih šašavih vratolomija) o čoveku koji je izgubio sve i čiji  jedini životni motiv postaje hvatanje odgovornih za smrt njegove jedinice. Brosnan takođe igra svoj karakter beskrupuloznog političara u povišenom dramatičnom tonu i za divno čudo, to ovde funkcioniše sasvim solidno.

Glavnu zamerku imam na to što ovo sve deluje sigurno i često sterilno. Hoću reći, scenario i tema je pružala sasvim dovoljno mogućnosti da autori odluče da igraju “do kraja” to jest, da u film usade primetno nedostajuću žestinu i da mnogo hrabrije nego što je to ovde prikazano, kritikuju političko stanje (nesvesti) nacije. Ovako, kako nam je sve izloženo i prikazano,  kulminaciju filma, barem što se tiče gledaočevih emocija,  pretvara se u jednu, sa zanatske (Martin Campbell) strane korektnu ali i brzo zaboravljivu zabavu. A “The Foreigner” je mogao biti i nešto više od zabave za nas veterane…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.