Jack Ryan Shadow Recruit (2014)

Bio je Boldvin, bio je Ford, bio je Aflek a beše ovde i Pajn. Ko je on ?

U prvoj epizodi serijala pod originalnim nazivom “Kevin Costner godina 2014″(KC14) počinjemo od najambicioznijeg filma iz te godine u kojem je KC statirao, pardon, glumio. Naravno, pošto je u pitanju projekat koji je trebao da bude samo početak još većeg (projekta) matori Costner je gurnut u stranu, ponovo u ulozi mentora, a mlada zvezda u usponu Chris Pine je debitovao u još jednoj franšizi. Za razliku od “Zvezdanih staza” sve mi se čini da će ovo biti i jedini put da vidimo Pine u ulozi Jack Ryana. Mada, možda čekaju da dođe u godine Harisona Forda i da se tada ponovo aktivira.

   Nemam puno zamerki ni na jednog glumca. Pine je solidan, Costner je šmeker, Brannagh morbidno zavodljiv (uprkos smešnom ruskom akcentu) a čak ni Kira (i to Knightley) ne štrči. Ono što definitivno štrči i bode oči je užasno loš, besmislen, glup scenario.

Odakle da počnem ? Pa najbolje, kažu neki mudri ljudi, početi od početka. A početak je, smatraju scenaristi ovog filma, sasvim dovoljan da nas uveri u patriotska osećanja našeg heroja Džeka. On je mlad student na londonskom koledžu koji, u jednoj “dramatičnoj” sceni u samom uvodu filma, sa užasom posmatra na TV užas “11 septembra”. Naravno, odmah će se kao dobrovoljac prijaviti i pojaviti na ratištu u Avganistanu. 

 Taj momenat, da je dovoljno da nam za trenutak pokažu  “11 septembar” pa da razumemo zašto je neki Amerikanac otišao na “ekskurziju” negde, Vučiću iza nogu, tako daleko od svoje domovine, u nekakve Irake i Avganistane, holivudski scenaristi toliko  često koriste da je već postala kliše (Čujem da je slična fora iskorišćena i u Istvudovom smash box office hitu “Snajperista”). Ali dobro, nekako da to i progutamo (mislim, znamo koja je najskuplja srpska reč, tako da i mi koristimo slične fazone (i fore) već decenijama) već nam sledi i glavni zaplet, 10-ak godina kasnije (Cia KC je već regrutovao Džeka, a Džek je već odavno smuvao Kiru). 

Saznaćemo sve to na mestu u kome se, znamo svi, donose najvažnije svetske odluke. UN zgrada (niti veće zgrade niti beskorisnijih zaposlenih), NewYork.

Globalni plan/rat se, naravno i originalno, vodi oko cena nafte i odnosa rublje/dolar (BINGO ovde nisu previše omašili) ali pogledajte sledeću sliku:

Znamo svi kolika je trenutna cena barela (ali ajde ako ovo neko čita 2025 godine da napišem i taj podatak, oko 70 $ a napr. 2015 je bila oko 50$). Onda otkrivamo da ruski genijalni zlobnik ima još genijalniji plan da putem berze za’ebe američku ekonomiju a svi znamo šta to znači. 

“Neće da može!” što bi rekao Harison Ford u tumačenju Ben Afleka koji reinkarnira Aleka Boldvina. “I mi konja za trku imamo !”  a taj konj je Džek. I tako hrabri Džek se pridružuje svom timu u Moskvi da svojim (knjigovodstvenim?) sposobnostima razotkrije plan i ovog (vidi gore) Rusa lažnjaka.

Mada te globalne zavere nikada i nisu nešto previše realistične i verovatne, “Šedov regrut” pada i na mikro planu. Način kako su neke stvari postavljene i objašnjene, kako likovi postupaju i na koji način rešavaju “tekuće” probleme, sa sve idejno besmislenim akciono/napetim/prdež scenama ne da vređa inteligenciju nego obesmišljava bilo kakvo tumačenje ovog filma na nivou dizajna/montaže/glume i zato ne može čuditi krajnja ocena. U stvari, nakon što sam odgledao film i nije me toliko nervirao ali što više razmišljam o njemu ne mogu da prežalim što su mi tih 105 minuta života zauvek ukradena…sve do nekog novog glupog filma.

E da, ovde glumi i Kevin Costner !

Na skali od (1-6) ocena: 1

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.