Let Us Prey (2014)

Misteriozni stranac kao nekakav princ tame napada policijsku stanicu, Irsku policijsku...!!!!

Svedoci smo proteklih godina  takozvanog revival-a/omaža filmskoj estetici osamdesetih ili još tačnije, direktnom kopiranju pojedinih koncepata/tema pojedinih kultnih filmova i autora. I mada je takav način rada oduvek bio prisutan nikada nisam cenio neke filmove samo na osnovu toga što me podsećaju na neke druge.

U stvari, moraću (veoma) uskoro da objasnim moju estetiku ocenjivanja jer, a ovo morate kad tad spoznati, svaki film ocenjujem u kontekstu vekovne filmske istorije. Jer, upravo sam ja, Biograf, jedini autoritet i Gospod Vučić ovog univerzuma…. sve dok me ne smeni neki Kurčić (što itekako ima konteksta u kontekstu ove recenzije i samog filma, videti donju sliku)

Nevolja sa svim ovim omažima jeste da su ti uzori, ne samo meni lično draži, nego su objektivno uglavnom miljama (ili ako nismo u USA, kilometrima) bolji od filmova koji pokušavaju da ih “imitiraju” ili “reintrepitiraju”.

Ovaj, gotovo sigurno najbolji irski horor iz 2014 godine (jer i ne znam da li je uopšte i snimljen neki drugi… irski) je jasna posveta radovima Džona Karpentera (od “Napada na policijsku stanicu” do “Princa tame”) sve sa karakterističnom ala Karpenter muzičkom temom.

Kada se, konačno, iskobeljamo iz uzora i odavanja počasti nekim (znatno boljim) filmovima “Let Us Prey” nam  ne nudi gotovo ništa novo niti pamtljivo. Štaviše, čak i taj “origanalni” deo o misterioznom strancu snažno podseća na jedan. što bi rekli braća Hrvati, TV uradak (ali ne Severine) Stivena Kinga koji začudo nije ekranizacija njegove novele već originalni scenario “Oluja veka

Okej. Ima ovde nekoliko efektnih scena, atmosfera je pristojna ali… od ove ocene dalje neće moći,

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.