Logan Lucky (2017)

Prijatno gubljenje vremena sa ovom interesantnom ekipom...

Ovaj srećnik Logan zanimljiv je iz nekoliko razloga, doduše, ponajmanje filmskih. Pre svega, ovo je prvi film (po svemu sudeći veoma važnog režisera) Stevena Soderbergha na ovom blogu. Imam veoma ličan i turbulentan odnos sa ovim čovekom. Na primer, njegov debitantski “Seks laži i videotrake” u to davno doba nisam mogao uopšte da svarim (pretenciozno đubre) ali sam zato obožavao “Out of Sight” iliti (kako se u našim bioskopima prikazivao ) “Veoma opasnu romansu”. Ali i jedan i drugi nisam pogledao gotovo dve decenije te oni zaslužuju i drugi pogled.

Njegovi ostali filmovi (a nisam pogledao sve) bili su uglavnom okej…i ništa više od toga. Takav je i “Logan”…

Takođe, ovaj “Logan Lucky” je i prvi tzv. Heist film o kome pišem. A ti “genijalni plan za pljačku” filmovi predstavljaju svojevrstan podžanr čije je najzvučniji i verovatno i dalje jedan od ponajboljih predstavnika čuvena “Žaoka” (sa Njumenom i Redfordom)

U srećnom Loganu, glavni organizatori pljačke su braća Logan (Adam Driver i Channing Tatum) a u pljački im pomaže i odmaže reprezentativna ekipa glumaca na čelu sa Daniel Craigom koji se ovde, vidi se, veoma zabavio. “Žrtva” je NAAS Car tj. zarada od najposećijenije njihove trke u Charlott-u koja se odigrava za praznik Memorial Day.

“Logan Lucky” ima galeriju upečatljivih likova i nekoliko originalnih rešenja (čitava odiseja sa veštačkom rukom Adama Drivera je primer vrckavosti ovog interesantnog scenarija). Formalno je totalno suprotan od Sodenbergove “Ocean” trilogije ali i dalje “Logan Lucky” ima sve neophodne sastojke ovakvih filmova. Postoji plan, postoji tim, postoje lopovi i “žandari”, postoje neočekivane prepreke i još neočekivanija razrešenja istih tih prepreka, postoji sve ono zbog čega volimo (ili mrzimo) ovakve filmove.

Taj “neobavezan” pristup koji i braća Logan ali i Sodenberg imaju uzrok je svih vrlina ali i mana “Logan Lucky-a”. Nonšalantnost pruža priliku da uživamo u nekoliko stvarno smešnih minijatura u okviru šire priče ali istovremeno ta neobaveznost utiče da ova priča suviše dugo traje. Potrebno je otprlike da prođe polovina filma da bi se stvari stvarno ubrzale a mi, gledaoci, sa pažnjom posvetili nevoljama naših junaka.

Takođe, osim tempa, “Logan Lucky” poneki put zariba i u određenim scenama koje jednostavno nisu smešne (a čiji je cilj da upravo budu smešne). Mnogi likovi su predstavljeni na karikaturalnom nivou što u komičnim delovima i nije problem ali kada film pokušava da istovremeno bude i duhovit i relativno ozbiljan (barem u domenu same pljačke) ta pojednostavljenost na planu karaktera definitivno smeta.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.