Radius aka Razdaljina (2017)

Ne, nemoj mi prići...mogu da te ubijem.

Ljubitelji SF/horora/trilera naći bar delimično zadovoljstvo u ovom kanadskom filmu iz 2017 godine koji je osim bioskopske distribucije u Boliviji (????) odmah završio po raznim VOD (Video On Demand) platformama.

Naš protagonista, nazovima ga Đura (u filmu je Liam) budi se okrvavljen posle saobraćajne nesreće. Ne zna kako se zove (pa ga možete slobodno zvati i Đura) što mu i nije najveći problem jer će veoma brzo otkriti da svi oko njega, u radijusu od nekih 15ak metara, umiru…

Ta početna premisa osim što je veoma intrigantna daje mogućnost autorima da kreiraju nekoliko veoma uspešnih napetih scena. Ipak, ne koriste je dovoljno.

U trenutku kada se pojavi ona, nazvaćemo je Ljilja (u filmu Jane), “Radius” kreće u drugačijem, duo smeru, što mu nešto mnogo i neškodi jer i dalje postoje pitanja na koje ne znamo odgovore a film dobija šansu da krene novim putem.

Problem (ah, uvek ti problemi) je upravo put koji su odabrali naši scenaristi i režiseri (da, u pitanju je tandem to jest duo…kao i u filmu) Caroline Labrèche i Steeve Léonard.

Pokazaće se da neki put i nije potrebno davati neke odgovore naročito ako su ovako…hajd’ da kažem, nemaštoviti. Takođe, završnica donosi sasvim nepotrebno skretanje ka nekom drugom žanru i mada su, verujem, Caroline i Steeve mislili da je u pitanju nešto epohalno, mi gledaoci (iliti barem ja) možemo samo tužno da uzdahnemo i pitamo se “Zašto…o zašto….”

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.