Chase a Crooked Shadow (1958)

Najzanimljivija stvar u vezi ovog filma je činjenica da su ga Indijci nekoliko puta rimejkovali...

Britanski triler “Chase a Crooked Shadow aka Potera za iskrivljenom senkom” iz daleke 1958 godine odmah na početku pravi krupnu grešku. Naime, glavna misterija filma je odgovor na pitanje koje glavna junakinja Kimberly Prescott (Anne Baxter) postavi neznancu koji se iznenada pojavi u njenoj vili (na španskoj obali, pored Barselone).

“Ko si ti ?”

Richard Todd glumi tog ‘stranca’ koji se predstavlja kao Kimberlin rođeni brat, Ward McKenzie Prescott Jr.. “Ali, to je nemoguće”, kaže Kimberli. “Moj brat je poginuo pre godinu dana u Južnoj Africi”, nastavlja ona. To isto tvrdi i inspektoru Vargasu (Herbert Lom) koji ubrzo stiže. Ali dokazi (napr. pasoš) govore da nije u pravu.

I to je glavni zaplet filma. Da li je bogata naslednica počela da ludi ili ljudi oko nje učestvuju u zaveri sa nekim opasnim ciljem, pitamo se… Mislim, pitali bi se da nema te uvodne scene koja nam jasno otkriva da

čovek koji se predstavlja kao njen brat Ward definitivno to nije. Ne kažem da bi film bio bolji da su to “otkriće” ostavili za neku kasniju fazu filma, ali definitivno bi nam bilo interesantnije da smo se bar neko vreme i mi pitali da li je Kimberli luda…ili možda jeste.

Iskusni režiser Michael Anderson ( je fino odradio svoj posao sa datim materijalom. Uspeva, uz pomoć veoma dobrih uloga svih glumaca (Anne Baxter briljira), da pruži nekoliko vešto snimljenih napetih scena.

Osnovni problem je slabašni scenario koji ima nekoliko velikih rupa jer kada otkrijemo konačnu misteriju valja nam se zapitati a čemu sve to.

Stvar dodatno pogoršava pojava producenta filma (inače glumca) Douglas Fairbanks Jr. na samom kraju, tj. preciznije, nakon kraja, kada izlazi iz senke i direktno se obraća publici (prvo se zahvalivši Frankovoj fašističkoj Španiji što mu je omogućila da snimi “Chase a Crooked Shadow” ) sa molbom da svojim prijateljima ne otkrivaju rešenje ove “vajne” misterije. Taj njegov postupak nije ništa bio čudan za to doba (i Hičkok je imao po neki put takva obraćanja ali ne u samoj špici filma).

Nevolja je što je to “genijalno” rešenje bilo vidljivo još u prvih 10ak minuta filma

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.