Resolution (2012)

Ovakvu rezoluciju niste očekivali.

O filmu “Resolution” čuo sam pregršt dobrih stvari. Režirao ga je i “scenarisao” tandem Justin Benson i Aaron Moorhead za ogromnih 20 000 dolara. Kada sam pre par godina pogledao njihov naredni film “Spring” (o kome još ništa nisam napisao a kad ću ne zna se 🙁 ) koji me je iskreno oduševio, očekivanja od “Resolution-a” su podignuta na još veći nivo.

Odmah da vam kažem ta očekivanja su mi ostala neispunjena.

Michael (Peter Cilella) napušta trudnu ženu i odlazi u neku nedođiju (koja se, ispostaviće se, nalazi u indijanskom rezervatu) do nedovršene vikendice u kojoj trenutno živi njegov najbolji prijatelj Chris (Vinny Curran). Michael pokušava da svog drugara podvrgne nekoj vrsti odvikavanja od narkotika koje on nemilice troši tako što će ga vezati u sobi i provesti par dana sa njim dok se kompletno ne očisti.

Uskoro se ova “narko” drama pretvara u horor misteriju jer počinje da se dešava niz neobjašnjivih stvari a Majkl otkriva deliće “slagalice” koje mu neko možda i namerno ostavlja iz dana u dan.

E sad… pretpostavljam da kada se ovo poredi sa nekim drugim filmovima snimljenih za 20 000 dolara “Resolution” predstavlja remek delo. Ovo stvarno liči…ma šta liči…ovo jeste pravi film. I pošto je tako, njegova glavna nevolja je što eto moram da ga upoređujem sa tim drugim “pravim” filmovima.

Dijalozi i gluma su pristojni, režija funkcionalna ali glavna zamerka je što, suštinski, sam film i nije nešto zanimljiv. Kada iz drame konačno u završnici pređe u svoje “ludilo” to i nije nešto previše ubedljivo.

Hoću reći, kod ovakvih filmova, upravo je najvažniji sam kraj, razrešenje misterije. Zbog toga i “trpimo” prethodni deo radnje jer se nadamo da će se na kraju sve isplatiti. Najčešće se to ne dešava.

Na sreću, ovde taj kraj ne potire sam prethodni deo i nije “najveća glupost koju ste gledali u životu”. Na nesreću, nakon završetka utisak je “blah”… pa, nije loše… Ovu priču su mogli da ispričaju i za 45 minuta.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.