DCI Banks aka Inspektor Benks (2010-2016)

On je uporan, neki bi rekli i beskompromisan…No, jedno je sigurno, on ne staje dok ne obavi posao.

Po serijalu romana Petera Robinsona, 2010 godine, ITV je započeo sa ekranizacijom “DCI Banks”.

[my_movie_db id=40675 type=tvshow]

Prvo je snimljen dvodelni pilot (2010) a nakon uspeha kod publike, odlučeno je da se pokrene serijal.

Kompletne doživljaje jorkširskog inspektora Alana Banks trenutno možete pogledati preko Pickbox platforme.

U pitanju je prilično standardna detektivska britanska serija, a kada kažem standardna, treba imati u vidu da su to za Britaniju, što se tiče ovog žanra, prilično visoki standardi u pitanju (glumci su uvek vrhunski, dijalozi pažljivo napisani, produkcija solidna, itd…)

Inspektora Benksa glumi, i to veoma dobro, vižljavi Stephen Tompkinson (koji iz nekog razloga ima prilično “kretensku” sliku na svojoj WIKI stranici)

Ako vas mrzi da odete na WIKI evo te sličice

Benks nije “Holms/Paoro” tip detektiva i slučajeve rešava uglavnom na onaj stari i “teži” način, upornim ispitivanjem svedoka i osumnjičenih i radom “na terenu”.

Pomoć mu pruža njegov tim i jedna od glavnih Benksovih vrlina jeste da je dobar i poštovani “vođa” tima, onaj, što bi rekli “koje će staviti i ruku u vatru” za druge.

Njegovi “igrači” ga vole te su neke i od ponajboljih epizoda u serijalu upravo bazirane na podršci koju mu pružaju njegove kolege.

Što se tiče samih misterija (a misterije su definitivno u pitanju i često do razjašnjenje stižemo u poslednjim minutima dvodelnih epizoda -> 1 slučaj=2 epizode) ljubitelji žanra neće ostati uskraćeni nekih sasvim genijalnih momenata…pre svega mislim na prvi serijal, kada je “DCI Banks” i najbolji.

U stvari, prve tri sezone koje se zasnivaju na samim delima Petera Robinsona su uglavnom solidne. Ako već nemate nameru da ga odgledate u celini, verovatno je zgodan trenutak da prekinete upravo kraj treće sezone.

Inspektor Benks nije dovoljno zanimljiv, ili bolje rečeno, drugačiji detektiv od onih standardnih, pa kada su autori odlučili da, od četvrte sezone, sami kreiraju zaplete (i rasplete) otkriva se da jednostavno nisu dovoljno vešti kao Robinson.

Dinamici četvrte sezone ne pomaže ni uvođenje čitavog porodičnog (al’ besciljnog) podzapleta u porodici Benks koji se, opet, bez nekog posebnog (osim dosade) razloga totalno odbacuje u petoj.

Peta sezona čak i uvodi tzv. “story arc” (konkretno “velikog” negativca) kroz svih 6 epizoda ali sami slučajevi, nažalost i onaj poslednji koji “dobro” krene zbog lične motivacije Benksa da uhvati krivce , su previše generički i proceduralni (bez prave misterije). U toj sezoni dolazimo i do nekih definitivnih razrešenja određenih sudbina i ona jeste, prirodni, završetak serijala (koji inače i dalje piše Peter Robinson).

U svakom slučaju, ako ste već odgledali bolje, slobodno se “poslužite” i ovim britanskim obrokom…nije ovo loše…naprotiv…

Na skali od (1-5) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.