Charlie Wilson’s War (2007)

Kažu da Tom Hanks nije pristao da kraj filma bude scena napada na Njujork 11 septembra 2001 godine.

Moguće je da bi mi se te 2007 godine ovaj film nešto više svideo ali iz današnje perspektive deluje prilično zastareo. I temom i načinom kako nam je prezentovana.

Taman kada priča počinje da mi biva interesantna i kada ono što je samo nagoveštavala stvarno i dotakne, a to je kako su Talibani od saveznika Amerikanaca postali njihovi krvni neprijatelji, film se završava.

I ne, ovo nije spojler. Kraj filma vidite već na početku, na ceremoniji odlikovanja senatara koji je, kako kažu, “srušio Sovjetski Savez”.

Mada je ima na dve slike Emily Blunt ovde glumi malu epizodnu ulogu u jednom od svojih prvih filmova

Tog senatora koji inače, bez zadrške, uživa u svim porocima glumi Tom Hanks. I on je…kako bih rekao…funkcionalan.

Nije mu ni scenario (Aaron Sorkin kome je ovo prvi film nakon završetka mega uspešne serije The West Wing) a ni režija (veteran Mike Nichols u svojoj labudovoj pesmi što bi rekli oni koji poznaju labude) ni pružao neku priliku da se sad ovde nešto istakne i da glumi…glumata.

Ni uloga Julie Roberts kao bogate filantropistkinje koja će ubediti Čarlija da se “bori” protiv zlih komunista to jest Rusa nije ubedljiva.

U stvari, mogao je bilo ko da glumi ove dve uloge i ništa kvalitativno se ne bi promenilo…osim što, naravno, te 2007 godine i Hanks i Roberts su još uvek bile velike bioskopske zvezde.

Priča o senatoru koji je uspeo da ubedi senatski komitet da Talibanima u Avganistanu dostavi pravo i efikasno oružje kojim će moći da ruše oklopne ruske helikoptere, čak i u ovom trenutku kada se praktično preko leđa Ukrajine vodi rat između Ruja i Amera na sličan način, nije preterano zanimljiv…

U stvari jedini stvarno zanimljiv karakter je agent CIA kojeg tumači genijalni Philip Seymour Hoffman (A Most Wanted Man (2014)).

Sve u svemu, “Rat Čarlija Vilsona” nikada nije stvarno loš ali ni u jednom trenutku ne uspeva da se izdigne iznad proseka.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.