Touch (2012- 2013)

Touch je uglavnom out of touch...

U ovoj, inače čuvenoj, rubrici “Kucamo na vrata zaboravljenih TV serija” vreme je da repriziram tekst sa starog blog-a o jednoj staroj seriji koja je preživela nešto duže nego što sam očekivao ali svakako nije prošla ništa bolje .

Tekst je originalno objavljen 04.11.2012 godine

++++

Svi pravi ljubitelji Džeka Bauera biće razočarani serijom Touch koja je na američkom Fox TV krenula pre nešto manje od mesec dana 22. marta. Ovde Džek (Kiefer Sutherland),  u dosadašnje četiri epizode, ne da nikoga nije mučio nego ni pištolj u ruci nije držao. Nije sprečio nijednu eksploziju atomske bombe niti je uspeo da spase još jednog američkog predsednika. U stvari, ovde se Džek i ne zove Džek već mu je ime Martin, udovac sa dvanestogodišnjim autističnim sinom koji naravno ima i neke nadprirodne moći

 Naravno kao i svaki filmski autista i ovde je Džejk (sin Martinov koji nije Džek) tatamata za brojeve,ali za razliku od napr. Dastinovog Kišnog Hofmana, ovde te svoje “super-moći” ne koristi u kazinu već na globalnom nivou. Naime premisa ove serije je da smo eto svi mi, čitavo čovečanstvo, povezani, tj. da svaki naš postupak utiče na sve nas, pa napr. ono što se desi u Bagdadu, Moskvi ili Južnoj Africi odraziće se na onoga ko živi napr. u Americi i obrnuto.  Samo posebna bića poput dečaka Džejka mogu uvideti tu globalno povezanost i to putem brojeva. Oni u stvari čitav svet vide u dimenzijama koje su, jel’te nama, običnim smrtnicima, suviše apstraktne i nepojmljive.

Ovo (ras)tumačenje Džejkovih moći nije razglabanje vašeg dobrog duha Gimitrija već gotovo bukvalna parafraza objašnjenja koje Martinu (ocu Džejkovom koji nije Džek ali je Kifer) iznosi  Deni Glover (Danny Glover) u prilično nedefinisanoj i, za sada, besmislenoj ulozi nekakvog penzionisanog profesora koji je stručnjak za osobe sa ovakvim sposobnostima.

Šablon serije je otprilike ovakav. Na početku epizode Džejk nažvrlja par cifara, ne previše da bi ih lakše Martin (Kifer koji nije Džek) upamtio, i zatim se Martin ubi od muke pokušavajući da razmrsi šta mu je ovog puta sin želeo poručiti.

Eto, Džejk naravno ne ume da govori, niti da piše (osim brojeva) pa ne može lepo ćaletu (Martinu) da sažvaće u par rečenica šta je potrebno da uradi da bi se neki određeni događaj desio u pravom redosledu.

Zamislite Peru Kojota Super Genija koji napravi onaj kompleksni mehanizam zamki da bi uhvatio pticu trkačicu ali mu svaki put nešto pođe po zlu.

 E ovde se naš dragi Martin trudi (i uspeva) da taj mehanizam ne pođe po zlu već da svaka kockica padne na svoje mesto i da se predviđena (od Džejka) “sudbina” ispuni na najbolji mogući način jer ako to ne uspe desiće se nešto strašno. Napr. Džejk će početi da vrišti.

Serija je ambiciozna, preambiciozna, zamišljena da nam  upakuje neke bazične  ljudske vrednosti poput plemenitosti, humanosti i dobrote,  tako da kod gledaoca izazove emocije i natera ih da dožive katarzu. Tako ovde imamo bolesnog i neshvaćenog dečaka, brižnog oca, stalne reference na 11 septembar 2001 g., dobre Ruse i Iračane, loše Ruse i Iračane i decu, puno, puno dece…u svakoj epizodi bar neka od paralenih priča se vrti oko nekog deteta.

 I kad već pominjem te paralene priče često su one nevešto i neubedljivo prikazane tako da gledaocima nije jasno kakve konkretne veze ima ples nekog južnoafričkog dečaka preko interneta sa problemima zavere zle berzanske korporacije koje je proneverila životnu ušteđevinu naivnih ljudi ili zašto je toliko bitan Indijac koji nosi pepeo preminulog oca i  u kakvoj je on vezi sa ruskom mafijom.

Te veze su naravno pokazane ali na jedan tako jeftin i predvidljiv način da je pitanje koja je poenta svega ovoga. I da zaključim, ukoliko ste spremni da progutate neubedljivu premisu i neuverljivu “tešku” dramu onda je Touch uspeo u svojoj misiji. Mene Touch nije uspeo dotaći…ali možda je to ipak samo zato što sam duh pa je pipanje malo teže.

Na skali od (1-5) ukupna ocena za do sada prikazane 4 epizode je: 2

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

 

ŠTA JE BILO POSLE:

“Touch” je ipak izgurao još jednu sezonu ali sa praktično promenjenim konceptom te su ubacili i teorije zavere. mračne tajne agencije i Kifera u pravoj akciji. Ni to nije pomoglo da rejting bude veći te je ugašena nakon ukupno 2×13=26 epizoda. Za one kojima je to bitno, da, serija se završava sa cliffhanger-om.

Kifer je trenutno američki predsednik u TV seriji Designated Survivior.

 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.