Renfield aka Renfild (2023)

Možda je malo preterao u drugoj polovini gospodin Cage ali bez toga ovo bi bio samo običan film.
U ovoj modernoj priči o čudovištima o Drakulinom odanom slugi, Nikolas Holt (The Menu aka Meni (2022),Tolkien (2019) ) igra Renfilda, namučenog pomoćnika Drakule, najnarcisoidnijeg šefa u istoriji (Nikolas Kejdž). Renfild je primoran da obezbedi plen svom gospodaru i odgovori na svaki njegov izazov, koliko god ga to ponižavalo.

Ali sada, nakon vekova servilnosti, Renfild je spreman da otkrije da li postoji život izvan senke Princa tame. Kad bi samo mogao da smisli kako da okonča svoju zavisnost.

Ono prethodno je bio reklamni tekst iz filma a ovo što sledi je trejler.

Režisera Chris McKay-a smo upoznali zahvaljujući nekim animiranim ostvarenjima (pre svega “Lego Batman movie” i “Robert Chicken” serija) ali ovo mu nije prvo igrano ostvarenje.

Gledali ste valjda The Tomorrow War (2021) ? E to vam je režirao McCay.

“Renfild” je upravo i najbolji u tim, u stilu crtanih filmova, režiranim scenama krvoliptanja i maksimizacije nasilja u karikaturalnom smislu (što volim kada napišem ovakvu rečenicu koja, naizgled, odiše dubokim smislom ali je suštinski besmislica).

Takođe moram pohvaliti i zanimljiv i inovativan početak u kojem McKay ubacuje Cage (i njegovog pomoćnika Renfilda) u scene/kadrove iz nekih klasika vampirsko filmske umetnosti.

Naravno, Cage je dušu (i guzu bi dao) za ovakvu ulogu .

Nicholas Hoult je kao i uvek i više nego dobar.

Pa šta je onda sprečilo da “Renfild” ne postane instant smeš hit-kit klasik ?

Puno toga…puno nekih sitnica koje sreću kvare (i za box office pare ne mare).

Napr. scenario… fina ideja…od koje na kraju i ne bude nešto….mada svakako ne bude ni ništa.

Zatim galerija naizgled zanimljivih likova koji uglavnom ostanu na nivou krokija. Evo već sam ih većinu i zaboravio.

Awkwafina

Verujem da je Awkwafina super smešna i zabavna…u nekom drugom filmu. Ovde, kao i čitav taj podzaplet sa mafijaškom porodicom i zaverom u FBI/korump.Policija je takođe mogao da ostane u tom nekom drugom filmu.

Da su se više fokusirali na Kejdža i na onu grupu “za podršku žrtvama nasilničkih veza” ovo bi bilo izistinski zabavno… ovako…

moglo je bolje…

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.