Case (2015)

Da li je Island uopšte deo Skandinavije ?

Nije zlato sve što sija niti su skandinavske serije uvek premija. Ova nam stiže sa Islanda (trenutno dostupna na Netflix-u). U pitanju je još jedna mračna storija o mračnim ljudima sa mračnim tajnama. I sve to u devet epizoda. Na sreću.

 14-godišnja devojčica se (navodno) samoubila tako što se (samo)obesila u pozorištu u kome pleše kao balerina (sa baletankama). Istragu preuzima,naravno žena, detektiv Gabriela i mi smo, još jednom i po ko zna koji put, gurnuti u svet pedofila, tinejdžerskog nasilja, silovanja i raznih drugih mučnih perverzija jer, bar tako izgleda, na tom Islandu nema normalnih (osim možda fudbalera 🙂 ).

 Taj mučni deo serije (u sadašnje doba nimalo “groundbreaking” ) i nije neki problem. Gledao/gledali smo i teže serije. Problem je što je “Case” bukvalno mučan za gledanje. Dugi kadrovi u kojima se ništa ne dešava (osim što su svi zamišljeni i zure u beskraj), misterija koja se toliko sporo razotkriva da me je već na polovini bilo baš briga za rešenje i glumci koji, verovatno glume u skladu sa instrukcijama, su totalno ravni i hladni te kada i pokažu nekakvu emociju (osim one zlobno zločinačke) to deluje, zahvaljujući i režiiji i fotografiji, veštački površno.

 A možda su stvarno takvi ti ekscentrični Islađani…šta ti ja znam… Znam samo da “Case” nije nešto što bi preporućio bilo kome da pogleda….

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.